Cartofi scumpi si importati din Egipt sau Turcia. La noi nu se mai fac


Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2012 17:26
Data publicarii: Luni 13 Septembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Cartoful, fara de care romanul de rand nu poate sa iasa din iarna, este in mare pericol. Anul acesta, culturi intregi au putrezit in pamant, iar recolta este la jumatate fata de cea de anul trecut si de 17 ori mai proasta decat inainte de Revolutie.


Ce inseamna asta? Ca vom praji si vom fierbe cartofi din Egipt si Turcia.

Cui ii mai pasa de gust, cata vreme tot patronul de restaurant iese mai bine cumparand cartofi egipteni, nemtesti ori frantuzesti? Oricat ar vrea bucatarul sa puna in friteuza marfa romaneasca, un producator roman nu ii poate furniza constant.

Sefii din agricultura se bat in piept ca suntem a treia tara din Uniunea Europeana la suprafata cultivata, dupa Polonia si Germania. Si ce daca? Producem putin.

In campionatul importurilor, in schimb, suntem printre primii.

Pe principiul "Multi vad, putini pricep", in ultimii 20 de ani, sefii de la Ministerul Agriculturii au permis oricarui diletant sa faca negot cu semintele de cartofi. Tot in ultimii 20 de ani nu au investit deloc in genetica soiurilor. Asta se vede acum pe ogoarele patriei, dar si in hipermarketuri si restaurante. In loc sa mancam cartofi proaspeti romanesti, cumparam exotici din Egipt, Turcia si Israel: aproape 40.000 de tone in primele cinci luni ale anului. Si, uite asa, hrana saracului o sa fie hrana bogatului.

Nutritionistii nu au niciun cuvant de lauda pentru cartofii din import, procesati si ambalati.

Surprinzator, o lege a semintelor este in dezbatere in Parlament. Specialistii isi propun sa le retraga licenta firmelor care pacalesc taranii oferindu-le o paleta larga de seminte, dar de cea mai proasta calitate.

 

Fermieri, iesiti din amorteala daca nu vreti sa dati faliment!
Ungurii ne bat la noi acasa. La un targ, au luat fata expozantilor romani
Toamna a
VIDEO PROTVPLUS.RO