Cele mai ieftine muraturi pentru aprovizionarea de iarna sunt in Ungaria
De cand Uniunea Europeana ne-a facut o mare familie cu vecinii din vest, grija aprovizionarii pentru iarna s-a dus. Romanii merg la cativa kilometri, in Ungaria, sa isi cumpere muraturi sau zacusca facute in casa, de gospodine.
Femeile vand bunatatile in chioscuri, de-a lungul soselei si, chiar daca pun si benzina la socoteala, ai nostri tot ies mult mai ieftin decat in tara.
Punctele de "aprovizionare" sunt aproape de granita. Primul este la nici 10 de kilometri. Cativa localnici din Opotsolva si-au facut un chiosc unde se opresc mereu romani. Cumpara tot felul de muraturi cu un gust ce aminteste de camara bunicii.
Preturile sunt cu cel putin 10 lei mai mici decat la noi in magazine. Si daca s-ar apuca sa cumpere legume din piata si sa le puna in borcan singure, tot n-ar merita efortul. Nici fizic, nici financiar, spun romancele. Ce-i drept, si la noi au inceput sa apara, prin piete sau in fata portilor, femei care vand zacusca abia facuta.
Masinile cu numere de Romania si muraturi de Ungaria trec des prin vama Nadlac. Familia Marinescu a pus dimineata 10 litri de benzina si a plecat la cumparaturi in vecini. Oamenii au luat sase borcane cu muraturi asortate - 120 de lei.
Practic, daca punem la socoteala si benzina, au facut o economie de aproape 80 de lei. Oferta vecinilor este ieftina si buna: castraveti, pepene, sfecla, gogonele sau muraturi asortate.
Iar in drum spre casa, romanii isi pot completa aprovizionarea cu zacusca dupa reteta bunicii. In pietele din Timisoara, pensionarele te imbie cu bunatati facute cu mana lor. Castiga si ele un ban in plus la pensia de nimic, iar cine cumpara este sigur ca are o zacusca bio, cu legume crescute in gradina, fara ingrasaminte.
Asta in vreme ce patronii magazinelor din Romania se plang ca abia au vanzari. Pai sa vedem de ce. Un borcan cu castraveti murati costa mai mult cu 8 lei mai mult decat unul facut in casa, de gospodinele din Ungaria. Iar zacusca are pret dublu.