Proportiile inselatoriei cu produse traditionale romanesti. Cum vor autoritatile sa elimine falsurile pline de chimicale

×
Codul embed a fost copiat

Se inaspresc regulile pentru cei care vor sa obtina certificate de fabricare a produselor traditionale. Si asta pentru ca in ultimii ani multe preparate asa zis ecologice, mai ales mezeluri si branzeturi, erau, de fapt, contrafacute.

Noile norme de atestare, intrate in vigoare la inceputul anului, incearca sa elimine falsurile pline de aditivi si coloranti. De la 1 ianuarie, Ministerul Agriculturii a aprobat doar 30 de dosare pentru producatorii traditionali.

Ca sa va dati seama de proportiile inselatoriei, aflati ca Romania a avut pana de curand 4.400 de produse traditionale, in vreme ce Franta, renumita pentru rafinamentul gastronomic, doar 127. I-am batut "la scor" si pe italieni, care au 114 produse traditionale, dar si pe nemti si spanioli.

In incercarea de a limita falsurile, autoritatile au inasprit regulile de acordare a titlului de "traditional".

Fabricantul trebuie sa demonstreze vechimea retetei, sa elimine toate chimicalele si sa foloseasca unelte rudimentare, nu utilaje moderne.

Citește și
Targ de produse traditionale, romanesti: berbecut, purcelus la protap si curcan copt in jar
"Produs in Romania". Targ de produse traditionale, romanesti: berbecut, purcelus la protap si curcan copt in jar

Dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari, o mare firma din Targu Mures si-a pierdut atestatul cu care se mandrea. Oamenii spun ca provin dintr-o familie care se ocupa cu aceasta afacere de noua generatii, iar reteta lor e veche de 140 de ani. Insa, cei de la minister considera ca in hala fabricii cu utilaje si procedee moderne vechile traditii s-au pierdut.

Varga Pal Petry Zsolt, director firma de prelucrarea a carnii: "Ministerul ne-a raspuns ca suntem o firma prea mare ca sa putem produce produse traditionale si conditiile ar fi prea moderne pentru fabricarea produselor traditionale. Nu credem ca ar trebui sa fim doar o pravalie sa putem fabrica produse traditionale".

In schimb, un gospodar din comuna Fundata, judetul Brasov, nu are emotii pentru reatestarea produselor sale: branza, cas, urda si unt. A fost vizitat de doua comisii si asteapta rezultatul Ministerului.

Ion Poponeci, fabricant produse traditionale: "La inceput au verificat animalele, cum le tinem, unde le tinem, unde procesam si ne-a cerut ce am scris in caietul de sarcini, in special obiectele pe care le folosesc cu traditie, calitate".

Omul creste 15 vaci si 80 de oi si e ajutat doar de sotia lui. Ei cosesc fanul, mulg laptele si framanta branza.

Cele peste 4.000 de produse care poarta la ora actuala titulatura "traditional" trebuie reconfirmate pana la 1 octombrie. In cazul in care fabricantii vor continua sa foloseasca aceasta denumire fara sa obtina noile certificate, risca amenzi usturatoare sau chiar dosar penal.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Exemplul printului Charles, urmat de satenii din Ardeal. Casa din Viscri, obiect de studiu pentru un proiect de restaurare
Exemplul printului Charles, urmat de satenii din Ardeal. Casa din Viscri, obiect de studiu pentru un proiect de restaurare

Veche de peste 200 de ani, casa din Viscri a printului Charles este un exemplu perfect de conservare pentru proprietarii caselor traditionale din Transilvania. Mii de turisti o viziteaza anual si se bucura de atmosfera calda data de fiecare detaliu.

"Produs in Romania". Targ de produse traditionale, romanesti: berbecut, purcelus la protap si curcan copt in jar

Cine are pofta de o mancare traditionala romaneasca si se afla in Bucuresti isi poate incerca norocul la Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu Sistesti, unde are loc o degustare de produse sub deviza "Produs in Romania".

Introduceti in meniul zilnic ciorbele si supele. Beneficiile pentru sanatate pe care le au preparatele traditionale romanesti
Introduceti in meniul zilnic ciorbele si supele. Beneficiile pentru sanatate pe care le au preparatele traditionale romanesti

Ati racit? Atunci o supa calduta este alimentul ideal care poate stimula vindecarea. Dar si o ciorba cu mult bors are un efect excelent pentru sistemul imunitar.

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate
Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate

Un accident de amploare s-a produs pe Drumul Expres 12, în zona localității Optași Măgura, județul Olt, unde 10 autoturisme au fost implicate într-o coliziune în care se aflau aproximativ 27 de persoane.