Proportiile inselatoriei cu produse traditionale romanesti. Cum vor autoritatile sa elimine falsurile pline de chimicale

×
Codul embed a fost copiat

Se inaspresc regulile pentru cei care vor sa obtina certificate de fabricare a produselor traditionale. Si asta pentru ca in ultimii ani multe preparate asa zis ecologice, mai ales mezeluri si branzeturi, erau, de fapt, contrafacute.

Noile norme de atestare, intrate in vigoare la inceputul anului, incearca sa elimine falsurile pline de aditivi si coloranti. De la 1 ianuarie, Ministerul Agriculturii a aprobat doar 30 de dosare pentru producatorii traditionali.

Ca sa va dati seama de proportiile inselatoriei, aflati ca Romania a avut pana de curand 4.400 de produse traditionale, in vreme ce Franta, renumita pentru rafinamentul gastronomic, doar 127. I-am batut "la scor" si pe italieni, care au 114 produse traditionale, dar si pe nemti si spanioli.

In incercarea de a limita falsurile, autoritatile au inasprit regulile de acordare a titlului de "traditional".

Fabricantul trebuie sa demonstreze vechimea retetei, sa elimine toate chimicalele si sa foloseasca unelte rudimentare, nu utilaje moderne.

Citește și
Targ de produse traditionale, romanesti: berbecut, purcelus la protap si curcan copt in jar
"Produs in Romania". Targ de produse traditionale, romanesti: berbecut, purcelus la protap si curcan copt in jar

Dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari, o mare firma din Targu Mures si-a pierdut atestatul cu care se mandrea. Oamenii spun ca provin dintr-o familie care se ocupa cu aceasta afacere de noua generatii, iar reteta lor e veche de 140 de ani. Insa, cei de la minister considera ca in hala fabricii cu utilaje si procedee moderne vechile traditii s-au pierdut.

Varga Pal Petry Zsolt, director firma de prelucrarea a carnii: "Ministerul ne-a raspuns ca suntem o firma prea mare ca sa putem produce produse traditionale si conditiile ar fi prea moderne pentru fabricarea produselor traditionale. Nu credem ca ar trebui sa fim doar o pravalie sa putem fabrica produse traditionale".

In schimb, un gospodar din comuna Fundata, judetul Brasov, nu are emotii pentru reatestarea produselor sale: branza, cas, urda si unt. A fost vizitat de doua comisii si asteapta rezultatul Ministerului.

Ion Poponeci, fabricant produse traditionale: "La inceput au verificat animalele, cum le tinem, unde le tinem, unde procesam si ne-a cerut ce am scris in caietul de sarcini, in special obiectele pe care le folosesc cu traditie, calitate".

Omul creste 15 vaci si 80 de oi si e ajutat doar de sotia lui. Ei cosesc fanul, mulg laptele si framanta branza.

Cele peste 4.000 de produse care poarta la ora actuala titulatura "traditional" trebuie reconfirmate pana la 1 octombrie. In cazul in care fabricantii vor continua sa foloseasca aceasta denumire fara sa obtina noile certificate, risca amenzi usturatoare sau chiar dosar penal.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Exemplul printului Charles, urmat de satenii din Ardeal. Casa din Viscri, obiect de studiu pentru un proiect de restaurare
Exemplul printului Charles, urmat de satenii din Ardeal. Casa din Viscri, obiect de studiu pentru un proiect de restaurare

Veche de peste 200 de ani, casa din Viscri a printului Charles este un exemplu perfect de conservare pentru proprietarii caselor traditionale din Transilvania. Mii de turisti o viziteaza anual si se bucura de atmosfera calda data de fiecare detaliu.

"Produs in Romania". Targ de produse traditionale, romanesti: berbecut, purcelus la protap si curcan copt in jar

Cine are pofta de o mancare traditionala romaneasca si se afla in Bucuresti isi poate incerca norocul la Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu Sistesti, unde are loc o degustare de produse sub deviza "Produs in Romania".

Introduceti in meniul zilnic ciorbele si supele. Beneficiile pentru sanatate pe care le au preparatele traditionale romanesti
Introduceti in meniul zilnic ciorbele si supele. Beneficiile pentru sanatate pe care le au preparatele traditionale romanesti

Ati racit? Atunci o supa calduta este alimentul ideal care poate stimula vindecarea. Dar si o ciorba cu mult bors are un efect excelent pentru sistemul imunitar.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.