Proiect. Porcii nu mai pot fi hrăniți în gospodărie cu resturi, țăranii au voie cel mult 5 exemplare
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară vrea să schimbe modul în care sunt crescuţi porcii în gopodăriile de la ţară.
Potrivit unui proiect care urmează să ajungă în Parlament, porcii nu mai trebuie hrăniţi cu resturi alimentare - aşa cum se întâmplă acum în multe gospodarii - iar când intră în adăpostul lor, fermierilor le trebuie un echipament special.
În plus, ţăranii vor avea voie să crească cel mult 5 exemplare pentru consumul propriu, iar cei care vor să îi vândă trebuie să se autorizeze.
Ilie Chiver din Satu Nou de Sus - judeţul Maramureş - creşte în gospodărie o scroafă şi cinci purceluşi pe care îi hrăneşte cu cereale şi resturi alimentare. Trebuie să le schimbe însă meniul dacă proiectul noii legi a porcului va fi adoptat în forma în care a fost scris.
Potrivit documentului, porcii nu mai pot fi hrăniţi în gospodărie cu resturi alimentare şi nici cu alimente care provin din carnea de porc gătită în familie.
Autorităţile vor să le impună gospodarilor şi reguli mai stricte în privinţa igienei spaţiilor unde cresc porcii. În adăposturile lor nu se va mai putea intra cu încălţămintea şi îmbrăcămintea de pe stradă şi trebuie să existe şi o zonă în care proprietarul trebuie să se dezinfecteze.
Există prevederi şi în ceea ce priveşte numărul maxim de porci care pot fi crescuţi într-o gospodărie. Pentru consum propriu, o familie are voie să ţină cel mult 5. Cei care vor să îi vândă, trebuie să se autorizeze.
Noua lege a porcului le va interzice ţăranilor şi să îşi plimbe porcii prin gospodărie ori să îi lase liberi pe lângă bălți ori pe lângă alte animale.
Noile reguli pe care Ministerul Agriculturii vrea să le transforme în lege sunt necesare şi pentru că România are în continuare o problemă cu pesta porcină. Boala este prezentă în pestre 250 de forcare din 28 de judeţe.