Programul ”Masă caldă pentru elevi”, la sertar de 3 ani, în timp ce abandonul școlar e în floare

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Din păcate, poveşti asemănătoare cu cea a familiei Pruteanu, din judeţul Vaslui, găsim în toată România. Iar soluţiile pe termen lung sunt fie inexistente, fie abandonate în sertarele celor care ne conduc.

Masa caldă, un proiect care poate reduce semnificativ abandonului şcolar, a rămas de 3 ani la stadiul de proiect pilot. Ministerul Educaţiei nu a fost capabil să îl implementeze nici măcar în cele 50 de unităţi şcolare aflate pe lista iniţială.

Scoala 71 din capitală este una dintre cele 50 de unităţi selectate pentru masa caldă.

Reporter: - De cât timp este şcoala dumneavoastră pe lista programului masă caldă?

Mihai Meliță, directorul Școlii 71: - În acest an este al treilea an.

Reporter: - În aceşti 3 ani, de câte ori au primit copiii masă caldă?

Mihai Meliță, directorul Școlii 71: - Niciodată.

Primăria Sectorului 2, care trebuia să organizeze licitaţia, dă vina pe Ministerul Educaţiei.

"În anul 2016-2017 s-a făcut o licitaţie şi nu s-a prezentat nimeni. În anul 2017-2018 normele metodologice s-au dat abia pe 1 martie . Iar în 2018-2019 încă nu este dată ordonanţa", a transmis Dan Ionescu, viceprimarul Sectorului 2.

În 2017, Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, promitea nu doar că va rezolva problema, ci că va extinde programul.

Liviu Pop, iulie 2017: - Noi am propus să mergem în anul următor cu 100 de unităţi şcolare.

Reporter: - Care este a, dacă în acest an nu am putut să le implementăm în 50 de şcoli, la anul cum vom reuşi să le implementăm în 100 de şcoli?

Liviu Pop, iulie 2017: - Simplu, pe de o parte modificând actul normativ acolo unde am văzut că s-au creat blocaje.

Realitatea? În 2017-2018, proiectul a fost implementat în doar 37 din 50 de şcoli. Firmele de catering nu au vrut să asigure un meniu plătit cu doar 7 lei de către stat.

Cert e că niciun ministru al Educaţiei din ultimii 2 ani nu a dus acest program la bun sfârşit.

La Arad, programul s-a bucurat de succes anul trecut. Anul acesta, însă, primăria nu a mai primit bani de la Ministerul Educaţiei.

"S-a remarcat că rata abandonului şcolar la şcoală a scăzut semnificativ, de aceea ne dorim ca programul să continue. În plus, la nivel local se desfăşoară programul local de prevenire a abandonului şcolar, program de care beneficiază aproape 300 de elevi din municipiu", a explicat Ralu Cotrău, purtător de cuvânt primăria Arad.

Am încercat să obţinem o explicaţie de la Ministerul Educaţiei, însă vineri, la ora 14, mulţi angajaţi plecau deja acasă.

Ministrul interimar, Rovana Plumb, n-a fost de găsit, iar paznicul ministerului nici măcar nu ştia că noul ministru este o femeie.

Reporter: - Doamna ministru mai e în minister?

Paznic: - Nu ştiu, nu l-am văzut.

Reporter: - Azi a fost?

Paznic: - Nu l-am văzut.

Reporter: - Nu, doamna ministru! Nu domnul ministru!

Rovana Plumb a fost numită ministru interimar al Educaţiei în urmă cu 10 zile. În tot acest timp, nu a oferit niciun punct de vedere legat de problemele din educaţie. De exemplu, România are obligaţia ca stat membru al Uniunii Europene ca până în 2020 să reducă rata abandonului şcolar la 11%. Mai sunt 2 ani până atunci, iar rata este de 20%.

Câteva ore mai târziu, Ministerul Educaţiei ne-a transmis că va investi 114 milioane de euro, fonduri europene, în măsuri privind reducerea abandonului şcolar, cum ar fi bani pentru elevii de liceu sau bursa profesională pentru cei care aleg învăţământul profesional şi dual.

Ştirile Pro TV vor urmări dacă aceste promisiuni vor deveni sau nu reale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO