45 de milioane € pentru rețele wi-fi în școli fără calculatoare și unde copiii nu au ce să mănânce


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 11 Octombrie 2018 18:50
Categorie: Stiri Educatie

Ministerul Educaţiei se pregăteşte să dea 45 de milioane de euro pentru a instala sisteme wi-fi în 4.500 de şcoli.

Până aici, nimic rău, doar că în multe instituţii de învăţământ nu există calculatoar sau sunt depăşite, ca să nu mai putem la socoteală cea mai delicată problema din sistem: abandonul şcolar, care a atins 20 la sută.

Se întâmplă asta pentru că în această ţară extrem de mulţi copii nu au ce să mănânce şi nici cu ce să se încalțe, ca să meargă la cursuri.

La școala Şelaru, din judeţul Dâmboviţa, calculatoarele sunt mai vechi de 10 ani. Conducerea se plânge că mai mult a pierdut bani încercând să le repare.

Școala are deja conexiune la internet, aşa că nu de wi-fi ar fi nevoie, ci de computere performante.

Niculina Nițu, directorul Şcolii Şelaru, jud.Dâmboviţa: "Cele 7, 8, chiar 10 calculatoare au fost reparate. Câteva sunt defecte, nu se mai pot repara. Placa de bază, video, mai multe defecţiuni, care ar costa mai mult decât dacă am achiziţiona altele.”

Câteva imagini cu o clasă de la Școala ”Sfântul Silvestru” ne arată, însă, că în România copiii sunt educaţi diferit. Elevii de la pregătitoare se bucură de o clasă prietenoasă, cu tabla de sticlă iluminată, imprimantă, laptop şi videoproiector.

Liliana Țigău, învăţătoare: "Avem wi-fi, este totul prins în acest sistem. Recunosc, câteodată mă simt depăşită, mai apelez la elevii cei mai mari".

Valoarea totală a Proiectului ”Wireless Campus” este de 210 milioane de lei, iar 85% sunt fonduri europene nerambursabile. Cu aceşti bani urmează să fie dotate cu sisteme wi-fi 4500 de scoli din toată ţara.

În aceeaşi Românie, abandonul şcolar este un fenomen mai mult decât alarmant. Peste 30.000 de copii renunţa în fiecare an la şcoală, cei mai mulţi, din cauza sărăciei.

Roxana are 9 ani şi vrea să devină medic.

Reporter: Sunt zile când te duci flămândă la şcoală?
Roxana: Da. Se întâmplă des. Ceilalţi copii au pachete. Eu, nu. Mie mi-ar plăcea să mănânc biscuiţi. Mă simt rău...
Reporter: Ți-ar plăcea altceva?
Roxana: Un piure cu carne, o salată. Cam atât...

În total, familia Pruteanu are cinci copii. Băiatul cel mare are 16 ani şi a abandonat şcoala pentru a munci cu ziua. Tatăl e bolnav şi a căzut la pat de 3 ani, iar greul pică pe umerii mamei. Cei şapte trăiesc din ajutorul social şi din alocaţiile celor mici, în jur de 800 lei.

Dacă doriți să ajutați familia Pruteanu, îl puteți contacta la telefon pe Gabriel, reprezentant al primăriei, la telefon 0771.039.597

”Nu mă mai îndur să mănânc... Dacă sunt copiii mici, vezi că mănâncă, se satura şi părintele. Eu mi-aş dori un frigider ca să avem unde pune mâncarea”, spune mama copiilor.

Plângând, Roxana spune că vrea haine și o tabletă.

Nu pot să îmi dau copiii mai departe la şcoală. E foarte greu. Iau cartofi, fasole, mai puţin carne”, spune Daniela Pruteanu, mama copiilor.

În tot acest timp, în 4.500 de şcoli, ministerul va înlocui cablul cu un sistem wi-fi.

Aşa că prima întrebare care se ridică este dacă Programul ”Wireless Campus” nu cumva are o miză uriaşă pentru companiile private care se vor bate pentru câştigarea licitaţiei şi nu pentru rezolvarea adevăratelor probleme din educaţie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Imagini revoltătoare cu elevi postate de un arhidiacon, profesor la o școală. Explicația sa
VIDEO PROTVPLUS.RO