Fără săpun, hârtie şi dezinfectanţi. Toaletele din şcoli, sursă de infecţii
Fără săpun, hârtie igienică şi dezinfectanţi, multe dintre toaletele din şcolile româneşti sunt sursa unor infecţii de piele şi alergii grave.
Asta deşi regulile de sănătate publică impun directorilor să asigure un stoc permanent de materiale de curăţenie. În schimb, în cele mai multe instituţii de învăţământ acestea apar doar dacă le plătesc părinţii. Am demonstrat folosind teste rapide de sanitaţie că butoanele vasului de WC şi mânerele cabinelor de toaletă sunt pline de bacterii.
Două femei de serviciu au în grijă cele 8 toalete ale şcolii numărul 4 din Bucureşti pe care le folosesc zilnic 700 de copii.
Am folosit un test sigilat, impregnat cu reactivi care vor arăta dacă pe butonul rezervorului de la WC există agenţi patogeni. Este o zonă de contact direct cu pielea copiilor. Dacă e curată, proba rămâne galben aprins. În caz de igienă precară, băţul se colorează în verde. Aici, şi butonul, şi clanţa prezintă o contaminare medie, spre înaltă.
Directorul şcolii recunoaşte că bugetul pentru dezinfectanţi este insuficient, iar la săpun şi hârtie a renunţat cu totul.
”Îndeajuns nu avem pentru atâţia copii. Hârtie şi săpun se pot cumpăra, dar consumul e mare, dacă îl laşi la îndemână copiilor”, explică Carmen Buican, directorul școlii.
Aşa că elevii merg la WC-ul turcesc cu sau fără săpun adus de acasă. În plin an şcolar, s-a început renovarea câtorva dintre ele, dar nu se ştie când elevii vor avea acces la ele.
Altă şcoală, aceeaşi problemă. În unele toalete miroase a urină. Directorul spune clar cine sunt vinovaţii: desigur copiii.
Directorul spune că la chiuvete există săpun lichid. În schimb, admite că problema hârtiei şi a şervetelor de mâini a fost un experiment eşuat.
”Am încercat să punem hârtie igienică, însă copiii se joacă cu ea. Este imposibil să se asigure o igienă corectă”, a transmis Mariana Dinu, directorul școlii.
Conducerea şcolii a făcut aşadar aceste fotografii, le-a trimis părinţilor şi a întrerupt alimentarea cu role.
Mergem şi la un liceu. Găsim o sticlă cu dezinfectanţi lăsată la îndemână elevilor şi nu într-un spaţiu închis, după cum cere legea. Toaleta nu are capac, dar nici săpun sau şerveţele. Are în schimb microbi. Conform grilei de culori, este contaminare înaltă.
În aceste condiţii, cel mai sănătos e să ieşi împingând uşa atent cu piciorul.
”Din păcate, putem lua infecţii microbiene. În special streptococ beta hemolitic, mai ales că au fost epidemii de scarlatină anul trecut în şcoli şi grădiniţe. Stafilococi care dau bubele dulci şi care sunt extrem de contaminante. Mai putem lua infecţii parazitare de tipul viermilor intestinali”, explică Viviana Iordache, dermatolog.
Conducerea liceului Anghel Saligny, unitate "modernizată la standarde europene", după cum scrie pe afiş, a refuzat să discute cu noi problema toaletelor. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică era obligatoriu să găsim şi aici săpun şi hârtie igienică. Aşa cum găsesc, de regulă, inspectorii sanitari atunci când se anunţă în control.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!