Problemele cu care se confrunta zilnic profesorii romani, nevoiti sa alerge de la o scoala la alta pentru cateva sute de lei
Avem un invatamant plin de lacune, indiferent din ce punct de vedere privim situatia. In ultimii 14 ani, 45.000 de profesori au iesit din sistem, iar cei care au ramas se plang, pe buna dreptate, ca au lefuri de nimic si nu sunt motivati.
Multi dintre ei sunt nevoiti sa faca naveta intre scoli, ca sa poata primi un salariu intreg. Cei din minister nu au solutii si recurg permanent la ajutorul pensionarilor sau al suplinitorilor fara pregatire.
Adriana e profesoara de fizica. Din septembrie, situatia ei s-a complicat: ca sa castige 1.500 de lei alearga intre 4 scoli din Bucuresti. Uneori schimba si 3 mijloace de transport.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
''Lunea este mai relaxant, am doar 2 ore la o scoala, dar in rest am in fiecare zi la cate 2. Am o ora la o scoala, apoi fug pentru 3 ore in Militari, de aici din Drumul Taberii. Joia am o ora dimneata si mai am 3 seara, de la 4 la 7', spune Adriana, profesoara de fizica.
Nu este nici pe departe singura. Pentru o norma completa si un salariul intreg, care de multe ori nu trece de 1.200 de lei, mii de profesori fac naveta. Deznadajduiti, parasesc in cele din urma sistemul.
"Cu siguranta sunt probleme la invatatori, la limbile straine, pentru ca merg in alte domenii, la informaticieni chiar'', spune Simion Hancescu, presedintele FSLI.
Pentru ca in fata copiilor trebuie sa existe un profesor la fiecare ora, Ministerul Educatiei aduce in sistem in fiecare an pensionari si suplinitori necalificati. Avem 4.000 de oameni care educa elevii, desi nu au studii pedagogice si alte 6.000 de cadre didactice care au iesit la pensie, dar care din lipsa de bani sau de dragul elevilor s-au intors la cursuri.
Este si cazul Silviei, o profesoara de educatie fizica, de la un liceu din Bucuresti. Femeia isi dramuieste cu greu banii.
''Eu sunt foarte atenta cu ce ma imbrac, cum ma aranjez, pentru ca ei sunt foarte receptivi. Educatia include si educatie estetica, dar cum sa o facem ca toate acestea costa', spune Silvia Negoita.
In mediul rural, problema e si mai grava . Dascalii bat kilometri intre sate. Din toamna, doar in Bistrita Nasaud 50 de catedre vor fi desfiintate.
Si in Maramures 6 scoli au ramas goale dupa ce invatamantul gimnazial a fost desfiintat. Intr-o unitate modernizata cu 700.000 de lei invata doar 20 de copii de gradinita.
Sindicalistii sustin ca dupa 1989 peste 20.000 de scoli au fost inchise.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, profesori, copii, invatamant, salarii,
Dată publicare:
30-03-2014 21:02