"Scoala altfel", programul statului roman finantat la negru. Fara fondul clasei, copiii ar sta degeaba o saptamana

Scoala altfel finantata la negru

Avem un invatamant de stat atat de gratuit, ca nu poate trai fara bani de la parinti si de la profesori depotriva. Asta spun sindicatele, care cer ca nimeni sa nu mai bage mana in buzunar pentru a ajuta statul.

Invatamantul romanesc ar putea sa treaca in urmatoarele luni prin cea mai grea perioada de dupa ’89. Si asta fiindca sindicatele le-au cerut atat cadrelor didactice, cat si parintilor, sa faca “greva fiscala”. Adica sa nu mai scoata bani din portofel ca sa sustina ceea ce, teoretic, este un sistem gratuit pe care statul il finanteaza din taxele si impozitele platite de noi.

Consecinta: nu vor fi bani pentru saptamana “Scoala altfel”, care anul acesta se desfasoara intre 7 si 11 aprilie. In cazul in care credeati ca “Scoala altfel” e finantata de Ministerul Educatiei, ati gresit. In realitate, “Scoala altfel” este un program al Ministerului Educatiei, adica al statului roman, care functioneaza practic la negru.

Profesorii, transformati in casieri
Cum s-a ajuns aici? Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie 'Spiru Haret', spune pentru www.stirileprotv.ro ca „nu e normal ca intr-un sistem de invatamant de stat gratuit parintii sa plateasca din propriul lor buzunar iar profesorii sa fie casieri. Asa apar cazurile controversate din educatie, cadrele didactice fiind in situatia de a strange bani pentru diferite activitati.

Asa ca Federatia Sindicatelor din Educatie a trimis pe 20 ianuarie o adresa catre ministrul Remus Pricopie, prin care il anunta ca la ora actuala cadrele didactice si parintii suporta din propriul buzunar toate cheltuile cu consumabile (creta, hartie, markere, toner), dotari pentru cercuri si cluburi si toate activitatile extracurriculare si extrascolare, inclusiv cele din “Scoala Altfel”. Asa incat sindicalistii ii cer ministrului sa dea macar o circulara prin care sa precizeze care sunt, legal, sursele de finantare pentru toate acestea si care sunt procedurile de finantare.

Citește și
meditatii
Dupa 20 de ani de reforme, politicienii vor "sa termine" cu fondul clasei si meditatiile. Raspunsul dascalilor
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Si asta pentru ca, spune Marius Nistor, din 2012 si pana azi nu s-a specificat nicaieri de unde vor veni banii pentru activitatile din saptamana “Scoala altfel”, cand teoretic elevii ar trebui sa fie dusi la muzee, teatre sau in excursii. Lucruri care costa si pe care pana acum le-au platit parintii, uneori si cadrele didactice, din buzunarul lor.

Ministerul Educatiei nu se gandeste la bani. Si nici la elevi, parinti, profesori
In ordinul de ministru 4.292 din 2011 prin care s-a creeat programul “Scoala altfel” se precizeaza orice, numai de unde se va finanta acest program nu. Cuvantul “finantare” pur si simplu nu apare in ordinul de ministru. In schimb, actul specifica ce activitati trebuie organizate in saptamana de “Scoala altfel”. Printre acestea, “schimburi de experienta, vizite de studii, tabere/scoli de creatie sau de cercetare”.

Daca elevii dintr-o scoala merg sa faca un schimb de experienta cu cei din alta scoala, cine le plateste biletul de tramvai sau de autobuz? Daca merg la muzeu, cine achita intrarea? Oficialii de la Educatie nu si-a batut capul nici macar cat sa colaboreze cu colegii lor de la Cultura pentru a le asigura grupurilor de elevi intrarea gratuita la muzee in saptamana de „Scoala altfel”, spun sindicalistii. Tot ce a stiut sa faca Ministerul a fost „sa poarte discutii” cu ONG-uri din domeniul educatiei.

Vezi si "Codul Etic" cu care Ministerul Educatiei vrea sa rezolve toate problemele

Scoala altfel, finantata defel
Aceasta mica scapare, pe care Ministerul n-a avut decat trei ani ca sa o repare, a creat o problema si mai mare. Pentru ca oficial “Scoala altfel” nu exista din punct de vedere financiar, cheltuieilile din cadrul acesti program sunt facute la negru. Un cadru didactic sau un parinte se transforma in casier strange sumele necesare pentru respectiva activitate, dar nu are cum sa dea chitanta. Iar atunci cand achita intrarea la muzeu, biletele la teatru sau costul unei excursii cu autocarul, casierul ad-hoc e nevoit sa o faca in nume personal.

Si pentru ca “nu exista reguli si proceduri”, dupa cum afirma sindicatele, apare o zona neagra, de bani stransi prin “fondul clasei”, “fondul scolii” si alte asemenea fonduri. Ce se poate intampla in aceasta zona neagra va puteti imagina daca ati urmarit recentele scandaluri din invatamant. “Un cadru didactic nu-si poate asuma raspunderea sa stranga bani si apoi sa riste sa fie acuzat”, spune Marius Nistor de la Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret”. Acuzatii care deseori vin chiar din partea oficialilor din Minister, suparati ca scolile le cer bani parintilor pentru activitati pe care acelasi Minister nu vrea sa le finanteze, dar le impune.

Invatamantul gratuit nu e pentru saraci
O pozitie similara are si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, care pe 14 ianuarie i-a cerut Ministrului Educatiei sa interzica “fondul clasei” si sa obtina o finantare mai consistenta pentru invatamant. “Invatamantul de stat nu este efectiv gratuit”, ii transmit sindicalistii ministrului, “scoala romaneasca e nevoita sa apeleze, sub diferite forme, la sprijinul financiar al parintilor pentru a putea supravietui”.

Alta problema este cea morala. Nu toti parintii isi permit sa bage mana in buzunar pentru a plati activitatile din “Scoala altfel”. Asta poate inseamna ca, intr-un invatamant unde toti copii sunt egali, unii elevii se vor distra in cursul acelei saptamanani in excursii, pentru ca parintii lor isi permit, iar altii vor sta in clase si vor face bastonase pe tabla, fiindca parintii lor sunt prea saraci pentru a-si permite activitatile din invatamantul de stat gratuit.

Ministerul are solutia: profesorii, la puscarie
Desi oficialii din Minister au creat toate conditiile pentru a-i obliga pe parinti si pe profesori sa bage mana in buzunar, tot ei sunt acum indignati. Cu o saptamana in urma Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a cerut sa se faca comisii de ancheta in fiecare institutie de invatamant preuniversitar din Capitala. Comisiile trebuie sa verificae daca exista “o posibila incalcare a prevederilor legale in vigoare referitoare la implicarea cadrelor didactice/angajati ai unitatii, in strangerea de sume de bani de la parintii elevilor pentru diferite activitati”. Iar acum doua saptamani, ministrul Pricopie a declarat ca fondul clasei cerut de scoala e ilegal „si poate avea si incadrare penala”.

Evident, oficialii nu au oferit vreo solutie, doar amenintari. Asa incat si sindicalistii ameninta. „Le-am recomandat colegilor nostri sa nu mai faca apel la parinti pentru ca acestia sa vina in sprijinul bunei functionari a unitatii si sa contribuie financiar la desfasurarea unui proces instructiv-educativ de calitate”, a anuntat oficial Federatia Sindicatelor din Educatie “Spiru Haret”. Ce se va intampla cu „Scoala altfel” anul acesta? Ministerul Educatiei nu ne-a dat niciun raspuns nici noua, nici sindicalistilor. Nici nu era de asteptat sa dea, dat fiind ca de fapt din 2011 nu au un raspuns la aceasta intrebare.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Agresat la scoala. Un elev de 14 ani a fost batut in timpul pauzei de doi colegi
Agresat la scoala. Un elev de 14 ani a fost batut in timpul pauzei de doi colegi

Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud a inceput o ancheta dupa ce un elev de la Scoala Gimnaziala din comuna Zagra a depus o plangere acuzand doi colegi ca l-au batut in clasa, in timpul pauzei.

Dupa 20 de ani de reforme, politicienii vor
Dupa 20 de ani de reforme, politicienii vor "sa termine" cu fondul clasei si meditatiile. Raspunsul dascalilor

Fondul clasei si meditatiile trebuie sa dispara din sistemul de educatie, spun din nou oficialii care nu au reusit in ultimii 20 de ani sa-i determine pe dascali sa nu le mai ceara bani parintilor.

Scandal la o scoala din Capitala. Elevii, pusi sa dea cu capul de perete de invatatoare
Scandal la o scoala din Capitala. Elevii, pusi sa dea cu capul de perete de invatatoare

Tatal unui copil care invata la Scoala Centrala din Bucuresti a depus plangere la Sectia 6 Politie pe numele unei invatatoare, in care a reclamat ca elevii pedepsiti sunt pusi sa dea cu capul in perete.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.