"Produs montan", noul sortiment de alimente mai scumpe, care vor aparea pe rafturi din toamna, la cerinta Comisiei Europene


Ultimul update: Miercuri 02 Iulie 2014 01:31
Data publicarii: Duminica 29 Iunie 2014 19:57
Categorie: Stiri Sociale

Pana la sfarsitul anului, vom gasi pe rafturile magazinelor asa-numitele "produse montane". Comisia Europeana a cerut sa fie introdusa aceasta specificare in cazul alimentelor care provin din zonele de munte, adica din regiuni mai putin poluate.

Masura ar putea avantaja tara noastra, in conditiile in care muntele ocupa 33% din suprafata Romaniei. Produsele care vor purta aceasta eticheta, fie ca sunt fructe, fie ca sunt legume, miere, carne sau lactate, vor fi si mai scumpe.

Badea Nutu din Maramures are 200 de oi, pe care le duce la pasune, pe 32 de hectare. "Casul e ecologic, noi nu le dam nimic, numai ce pasc ele", isi lauda el marfa.

Si turma de 200 de mioare a lui Badea Ioan e crescuta la munte: "Avem clienti destui, nu avem branza cata ar trebui", spune el.

Branza buna, din laptele oilor pasunate la munte, este si pe placul Uniunii Europene, care a creat pentru astfel de telemea, dar si pentru multe alte alimente, o eticheta speciala.

Potrivit normelor europene, din categoria "produse montane" vor face parte produse din carne, lapte: cascaval sau telemea, dar si peste care a fost prins in lacuri montane. De asemenea, pe rafturi veti gasi fructe si legume care au fost crescute la altitudine mare. Atentie, aceste produse vor costa dublu fata de produsele normale. Si asta pentru ca sunt crescute in conditii dificile, spun fermierii.

Ca sa primeasca dreptul sa foloseasca eticheta speciala, producatorii vor respecta anumite reguli. Oile, vacile trebuie hranite cel putin o jumatate din an cu furaje de la munte, iar porcii, minimum trei luni. Procesarea produselor montane se poate face la cel mult 30 de kilometri de munte.

"Va fi un program de control cum se intampla si la bio. In zona montana se obtin produse de o calitate buna. Vorbim si de mai putina poluare", spune Victor Morarescu, seful Directiei pentru Industria Alimentara din Ministerul Agriculturii.

"Trebuie sa ne promovam mai bine produsele muntelui si trebuie sa le promovam noi, Franta, Austria, Elvetia si nordul Italiei", explica Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei din Industria Laptelui.

Adica Romania va avea concurenta puternica la export. Totusi, Romania sta bine, cu 33% din suprafata in zona montana. Mai exact, 27 de judete au suprafete agricole mari, situate la peste 1200 de metri altitudine.

GHIDUL unei vacante printre viile din Romania. De ce cred somelierii ca ne putem compara cu vinurile de Bordeaux. FOTO
Rosii medicinale, tigrate sau de culoarea ciocolatei, cele mai apreciate de pe glob, cultivate in inima Olteniei. Cat costa
VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22