Producatorii italieni acuza Romania ca exporta zeci de tone de mozzarella "falsa". Ce contine produsul romanesc
Vreti o felie din piata de 60 de miliarde de euro a produselor cu nume italienesc, dar in general nu respectati reteta si standardele de calitate.
Producatorii italieni de branzeturi sunt revoltati ca tara noastra exporta in prezent zeci de tone de mozzarella, pe care ei o numesc "falsa". Adica facuta din lapte de vaca si nu de bivolita, cu adaos de lapte praf si emulgatori.
Culmea e ca patronatul din domeniu le da dreptate, dar subliniaza ca nu e ilegal, ci doar imoral sa numesti "mozzarella" un cascaval prost.
Salata Caprese, pennele si minunata pizza facuta pe vatra ar fi banale fara aceasta inima de lapte. La Bucuresti, Pippo lucreaza cu mozzarella siciliana de 8 euro kilogramul.
Dar in Europa se vinde, mai nou, si mozzarella romaneasca la jumatate de pret.
In Romania sunt fabricanti care livreaza un produs cu nume similar, cu forme si ambalaj similare. Se profita de acest echivoc. E vorba de produse italiene cu nume italiane produse in Romania si vandute in intreaga lume.
Au dreptate, dar nu pot face nimic arata presedintele patronatului laptelui.
Dorin Cojocaru, presedinte patronatul laptelui: "Sa se planga la Buxelles. Mozzarella nu apartine cuiva, cum e branza feta pe care nu ai voie sa o faci decat in Grecia. Concurenta neloiala... da, traim in comunitatea europeana, unde e o piata libera atat pentru produse bune, cat si pentru falsuri".
Cu tot atasamentul fata de Romania, italienii sunt fermi.
Dorin Cojocaru: "Cam 80% este un amestec. Inlocuitori sintetici, produse analog ca sa iesi mai ieftin. Atata vreme cat informezi consumatorul clar e legal. Dar este imoral".
Nu ai nicio sansa sa obtii un produs de calitate optima, daca materia prima nu e autentica, spun bucatarii italieni din Romania, suparati ca multe dintre cele aproximativ 3800 de localuri bucurestene in care se prepara si pizza nu se foloseste mozzarella, asa cum apare la ingrediente, ci un cascaval ieftin. Care are, cel mult, rol de lipici.
Avem, totusi, si exceptii: cateva fabrici mici din Targu Mures , Brasov si Cluj fac mozzarella proaspata de bivolita.
Vestea proasta- pentru renumele nostru- este ca acesti oameni nu produc suficient cat sa si exporte.