Branza de calitate contine doar DOUA ingrediente. Sfaturile specialistilor atunci cand alegeti branzeturi
Ce contine o branza de calitate? Doar doua ingrediente: lapte si cheag - este raspunsul unanim al medicilor. Din pacate, retetele de branzeturi au fost modificate, in ultima vreme, substantial.
Cheagul este o enzima produsa in mod natural de intestinele ierbivorelor. Doua linguri de cheag coaguleaza 10 litri de lapte. Asa apar branzeturile. Dupa coagulare, se adauga sare pentru gust, dar si pentru conservare. Evident, exista si varianta de sinteza a cheagului.
Cei mai multi dintre noi tolereaza mai degraba lactatele fermentate sau branzeturile fermentate decat laptel dulce. Enzimele cu care digeram laptele crud scad in cantitate, dar si in calitate dupa perioada copilariei. De aceea, adultilor li se recomamda in special lactate fermentate.
Dupa ce se fabrica branza, rezulta zerul, iar din acesta se face urda. Contine doar proteine usor absorbabile si de calitate inalta. recomandata in diete.
Dar si cei care nu isi doresc acest lucru au beneficii. Urda mentine o flora normala in aparatul digestiv. Nu este, asadar, o branza veritabila, dar este extrem de valoroasa.
Exista insa sortimente de branzeturi modificate industrial, care s-au indepartat sever de reteta originala, cu beneficii nutritionale.
Singurul procedeu care nu intervine in calitatea nutritionala a branzeturilor este modificarea cantitatii de grasime. Asadar, cititi cu atentie eticheta, cautati eventualele E-uri alimentare, dar si denumiri de tipul - grasimi vegetale. In cazul in care exista, nu vorbim despre branza veritabila, ci despre un produs inalt procesat. Toate produsele inalt procesate hranesc mult mai putin decat cele obtinute dupa metode traditionale. Branza topita face parte din aceeasi categorie. Se obtine cu ajutorul sarurilor de topire, de tipul fosfatilor.
Din acest motive, indiferent ce tip de branzeturi alegeti, cititi cu atentie eticheta si puneti-va intrebari daca nu cunoasteti vreun ingredient. Si aveti grjia la produsele ne-etichetate!
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, alimentatie, brânzeturi, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
27-10-2014 08:12