Urmele lasate de seismul din 22 noiembrie pe peretii romanilor si in conturile asiguratorilor. Cum se pot primi despagubiri
Cutremurul de acum o saptamana s-a dovedit pagubos pentru companiile de asigurari. 250 de proprietari cu polite obligatorii au cerut deja despagubiri, iar numarul lor va creste.
Din fericire, daunele nu sunt foarte mari, asa ca nici despagubirile nu vor depasi o jumatate de milion de lei, estimeaza asiguratorii, care si-au trimis deja inspectorii in teren.
Rica Stoica, o tanara din Focsani, si-a cumparat apartamentul in septembrie anul acesta. Apoi a investit in reparatii, doar ca seismul din 22 noiembrie i-a lasat urme clare pe pereti. Crapaturile sunt vizibile, insa, din fericire, nu au afectat structura de rezistenta.
Polita obligatorie prevede ca femeia poate fi despagubita cu cel mult 20.000 de euro. Suma finala o va stabili insa inspectorul.
"Sunt crapaturi. Au aparut in urma cutremurului. O sa primeasca banii", a spus Mihaela Trifan, inspector daune.
La fel au procedat multi alti proprietari din judetul Vrancea sau Galati.
Cutremurul din 22 noiembrie a avut o magnitudine de 5,7. Daunele au fost estimate la peste 100.000 de euro. Un proprietar are 60 de zile la dispozitie sa ceara despagubiri. Inspectorul de daune face o constatare in cinci zile, dupa care pagubitul urmeaza sa depuna actele de proprietate, dar si o confirmare de cutremur de la Institutul pentru Fizica Pamantului. Compania de asigurari va emite un deviz de cheltuieli in termen de zece zile.
Pentru bunurile personale faceti o asigurare obligatorie. Prima este calculata in functie de valoarea acestora. Asiguratorii nu despagubesc cladirile cu risc seismic.
Sursa: Pro TV
Etichete: cutremur, galati, vrancea, seism, despagubiri, focsani,
Dată publicare:
03-12-2014 18:42