ANIMATIE GRAFICA. Cum functioneaza "Cautatorul de vieti", sistemul care in caz de cutremur poate salva mii de vieti

Ultima actualizare: 06-12-2014 07:14

Un student din Suceava a inventat un dispozitiv care a fost si premiat, si care ar putea sa ne salveze viata in cazul unui cutremur. Aparatul se activeaza cand se prabuseste casa.

Senzorul, gandit sa fie pus in legatura directa cu un dispecerat, ar urma sa le trimita salvatorilor informatii despre locuinta prabusita si numarul de supravietuitori.

Senzorul salvator - introdus intr-o capsula - se monteaza pe peretele cu cea mai slaba rezistenta din locuinta. In cazul prabusirii locuintei, capsula se sparge, iar senzorul trimite un semnal catre o retea monitorizata de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

"Aici avem senzorul care va fi montat pe perete, asta este partea de antena care gaseste persoanele si este partea de antena care emite semnalul catre centrala", a explicat Abel Torac, inventator.

Cum functioneaza sistemul ? Senzorul detecteaza campul electrostatic generat de fiecare dintre noi. Informatiile sunt trimise printr-o aplicatie catre salvatori.

"Imediat dupa cutremur dispozitivul trimite toate datele adunate catre aceasta aplicatie. Astfel, salvatorii, in cazul de fata cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, vor sti exact cate persoane sa caute si unde. Sistemul functioneaza dupa principiul unui rechin care gaseste hrana, dar eu gasesc oamenii cu acest sistem pe baza incarcarii electrostatice. Corpul mort nu are acea incarcare electrostatica", a spus Abel Torac, inventator.

Aplicatia are inclusa si o baza de date, astfel incat pompierii sa aiba acces la planul casei si sa vada clar unde mai exista persoane in viata.

Inventia tanarului a fost deja premiata si poate fi utila echipelor de urgenta. In prezent, salvatorii folosesc niste senzorii care depisteaza doar zgomotele.

"E o idee foarte buna, trebuie totusi testata, dar noi il sprijinim si ii acordam sprijunul IGSU pentru testarea dispozitivului", a spus secretarul de stat Raed Arafat.

"Cautatorul de vieti" va costa aproximativ 100 de euro si ar urma sa fie platit de cetateni. Sistemul va fi testat impreuna cu cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta in cladirile care vor fi sa fie detonate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO