Primele rosii crescute in pamant romanesc au aparut in piete, insa nu sunt deloc ieftine. Cat costa kilogramul

Ultima actualizare: 06-05-2017 07:23

Fermierii au facut tot ce le-a stat in putinta sa ne bucuram de ele la inceput de mai, pentru ca altfel ar fi pierdut subventia acordata de stat.

Cum era insa de asteptat, rosiile din productia autohtona nu sunt ieftine. In unele piete, costa si 25 de lei kilogramul.

Solariile legumicultorilor din Izbiceni, judetul Olt, sunt pline de rosii mari si frumoase, iar gospodarii au inceput deja sa le culeaga. In medie, productia este de 10 tone la hectar.

Legumicultor: "Dintr-un tronson de 3.000 de fire la a treia culegatura, avem 2, 4, 6...30 de cartoane, ori 20 de kilograme, fac 600 de kilograme."

Agricultorii s-au grabit sa iasa cu rosiile pe piata, pentru ca altfel ar fi pierdut subventia de 3.000 de euro la hectar acordata de stat. Ca sa reuseasca au folosit insa seminte din import.

Legumicultor: "Rosia pleaca de la Izbiceni in jur de 15 lei. Cheltuielile sunt foarte mari, avem folii, lemne de cumparat. Subventia ne ajuta, dar nu acopera."

Legumicultor: "Este un pret bun, daca nu va scadea sub 8 lei. Am ars foarte mult combustibil, peste 50 de tone."

In pietele din Bucuresti, rosiile de la Izbiceni costa si 25 de lei.
Gasiti insa mai ieftine in marile magazine. Un legumicultor din judetul Constanta vinde kilogramul de rosii cu 6 lei, dar marfa lui ajunge sa coste in supermarket 8,5 lei.

In pietele din Timisoara, de exemplu, se vand doar tomate din import. In functie de calitate, acestea costa intre 5 si 13 lei.

Ca sa isi ia banii promisi, producatorii trebuie sa obtina o productie de cel putin 2 kilograme pe metru patrat.
In plus, trebuie sa vanda pe piata in perioada ianuarie - mai si noiembrie - decembrie cel putin 2 tone.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO