Turismul de aprovizionare prin satele traditionale de la noi ia avant in prag de Paste. Care sunt cele mai populare preparate
Obiceiul de a merge prin sate ca sa cumparam legume, oua si branza proaspata direct de la fermieri da nastere unei noi forme de turism: cel de aprovizionare, cu dublu avantaj.
Oamenii se plimba prin zeci de localitati fermecatoare, iar la intoarcere au portbagajul plin. Noi am parcurs un astfel de traseu in minunata Tara a Fagarasului.
Incepem traseul de aprovizionare din comuna Sinca Noua din Brasov, unde exista peste o suta de gospodarii certificate bio. Prima oprire o facem la familia Fenechiu, celebra in zona pentru orataniile din batatura.
Florin Fenechiu, fermier: "Asta e un ou si uite ce cuminte e gaina aici, pe cuibar, si astelalte stau la rand la cuibar."
Reporter: "Cate aveti, ca e plin pe aici?"
Florin Fenechiu: "In jur de 60."
Cateva case mai departe, iezii abia fatati fac o galagie infernala. Gospodarul hraneste animalele numai cu mancare aleasa si le trateaza ca pe proprii copii. Spune ca numai asa dau lapte bun.
Nicu Tunsoiu, fermier: "Cand le pun porumb si tarate si strig haideti si scutur galetusa stiti cum vin."
La cativa kilometri departare, in satul Venetia de Sus, tocmai ce se scoate painea din cuptor.
Gospodina: "Incap cam 10 paini si fac paine si de cate doua ori pe saptamana, ca am comenzi."
Cu painea calda in portbagaj ne mutam in saivanul (staulul) familiei Stoica. Au peste 400 de oi si cateva zeci de vaci. Din carnea lor prepara mancaruri tare gustoase.
Ionela Stoica: "Produse preparate de noi in gospodarie."
Reporter: "Ce aveti aici?"
Ionela Stoica: "Pastrama de oaie, slanina, carnati, branza de burduf in coaja de brad."
Dupa atata mancare ar merge si ceva de baut, asa ca ne oprim la fabrica de suc de mere din satul vecin, Venetia de Jos.
Simona Popernicu: "Folosim doar mere romanesti din livezi, care nu au fost tratate. Este foarte important."
Si cum de sarbatori facem si cadouri, in Tara Fagarasului gasiti si asa ceva. Doamna Monica este celebra pentru curelele ei impodobite in stil traditional.
Monica Cucu, mester popular: "E la moda si ia, e la moda si cureaua. Chiar se poarta aceste curele la rochitele de ocazie."
Cei care se lungesc la degustari si aprovizionare nu trebuie sa se grabeasca, in zona exista destule locuri de cazare, cum ar fi cabanele in care va puteti bucura de liniste si frumusetea naturii.
Desi "Turismul de aprovizionare" este un concept relativ nou, este foarte usor sa va documentati pentru un periplu prin satele romanesti. Pe internet exista mai multe platforme unde fermierii isi ofera produsele.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, paste, paine, branza, mere, sate, sarbatori, cârnați, aprovizionare, preparate, traditional, travel,
Dată publicare:
06-04-2017 18:44