Turismul de aprovizionare prin satele traditionale de la noi ia avant in prag de Paste. Care sunt cele mai populare preparate

×
Codul embed a fost copiat

Obiceiul de a merge prin sate ca sa cumparam legume, oua si branza proaspata direct de la fermieri da nastere unei noi forme de turism: cel de aprovizionare, cu dublu avantaj.

Oamenii se plimba prin zeci de localitati fermecatoare, iar la intoarcere au portbagajul plin. Noi am parcurs un astfel de traseu in minunata Tara a Fagarasului.

Incepem traseul de aprovizionare din comuna Sinca Noua din Brasov, unde exista peste o suta de gospodarii certificate bio. Prima oprire o facem la familia Fenechiu, celebra in zona pentru orataniile din batatura.

Florin Fenechiu, fermier: "Asta e un ou si uite ce cuminte e gaina aici, pe cuibar, si astelalte stau la rand la cuibar."
Reporter: "Cate aveti, ca e plin pe aici?"
Florin Fenechiu: "In jur de 60."

Citește și
vanatoare de oua
Polemica in UK cu privire la "vanatoarea oualor" de Paste. Ce a transmis o mare companie producatoare de ciocolata

Cateva case mai departe, iezii abia fatati fac o galagie infernala. Gospodarul hraneste animalele numai cu mancare aleasa si le trateaza ca pe proprii copii. Spune ca numai asa dau lapte bun.

Nicu Tunsoiu, fermier: "Cand le pun porumb si tarate si strig haideti si scutur galetusa stiti cum vin."

La cativa kilometri departare, in satul Venetia de Sus, tocmai ce se scoate painea din cuptor.

Gospodina: "Incap cam 10 paini si fac paine si de cate doua ori pe saptamana, ca am comenzi."

Cu painea calda in portbagaj ne mutam in saivanul (staulul) familiei Stoica. Au peste 400 de oi si cateva zeci de vaci. Din carnea lor prepara mancaruri tare gustoase.

Ionela Stoica: "Produse preparate de noi in gospodarie."
Reporter: "Ce aveti aici?"
Ionela Stoica: "Pastrama de oaie, slanina, carnati, branza de burduf in coaja de brad."

Dupa atata mancare ar merge si ceva de baut, asa ca ne oprim la fabrica de suc de mere din satul vecin, Venetia de Jos.

Simona Popernicu: "Folosim doar mere romanesti din livezi, care nu au fost tratate. Este foarte important."

Si cum de sarbatori facem si cadouri, in Tara Fagarasului gasiti si asa ceva. Doamna Monica este celebra pentru curelele ei impodobite in stil traditional.

Monica Cucu, mester popular: "E la moda si ia, e la moda si cureaua. Chiar se poarta aceste curele la rochitele de ocazie."

Cei care se lungesc la degustari si aprovizionare nu trebuie sa se grabeasca, in zona exista destule locuri de cazare, cum ar fi cabanele in care va puteti bucura de liniste si frumusetea naturii.

Desi "Turismul de aprovizionare" este un concept relativ nou, este foarte usor sa va documentati pentru un periplu prin satele romanesti. Pe internet exista mai multe platforme unde fermierii isi ofera produsele.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO În așteptarea verdictului de la TAS, Simona Halep și-a făcut o schimbare de look îndrăzneață
FOTO În așteptarea verdictului de la TAS, Simona Halep și-a făcut o schimbare de look îndrăzneață
Citește și...
Au inceput negocierile pentru carnea de miel bio de la stanele din tara. Cat costa un kilogram de animal viu
Au inceput negocierile pentru carnea de miel bio de la stanele din tara. Cat costa un kilogram de animal viu

Nu-i chip de odihna la stana in aceste zile. Vine Pastele, iar romanii care apreciaza carnea de ied sau de miel prefera in general sa mearga direct la producator.

Polemica in UK cu privire la
Polemica in UK cu privire la "vanatoarea oualor" de Paste. Ce a transmis o mare companie producatoare de ciocolata

 Sarbatoarea Pastelui nu poate fi conceputa in Marea Britanie fara "vanatoarea oualor", pe care copii sunt indemnati sa le gaseasca dupa ce adultii le-au ascuns.

Vacante de Paste cu buget redus la bisericile fortificate din Transilvania. Cat costa o noapte de cazare la casa parohiala
Vacante de Paste cu buget redus la bisericile fortificate din Transilvania. Cat costa o noapte de cazare la casa parohiala

Pastele se apropie cu oferte interesante pentru cei care nu vor sa stea acasa. Ungurii din Transilvania si sasii petrec sarbatoarea invierii Domnului in casele batranesti renovate.

Crescatorii de miei ies pe piata cu oferte indraznete de Paste. De ce este preferata in strainatate rasa de carne Palas
Crescatorii de miei ies pe piata cu oferte indraznete de Paste. De ce este preferata in strainatate rasa de carne Palas

Se apropie Pastele si crescatorii de miei ies la piata cu oferte indraznete. Din dorinta de a-si imbunatati rasele, pentru o carne frageda, si aromata, au incrucisat oile autohtone cu berbeci din Franta, Germania, si Ungaria.

Recomandări
Reacția RA-APPS privind „Palatul Împăratului”: Lucrările au costat până acum peste 2 milioane de lei și nu le-a cerut nimeni
Reacția RA-APPS privind „Palatul Împăratului”: Lucrările au costat până acum peste 2 milioane de lei și nu le-a cerut nimeni

Regia Autonomă ”Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat a transmis, joi, o primă reacţie în scandalul vilei de protocol din Aviatorilor, precizând că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului.

Alertă de praf saharian peste România. Zonele care vor fi cele mai afectate de ciclonul mediteranean
Alertă de praf saharian peste România. Zonele care vor fi cele mai afectate de ciclonul mediteranean

Meteorologii anunță că un ciclon mediteranean, format în sudul Europei, va ajunge și în România și va aduce un val de praf saharian, care va fi vizibil în mai multe părți din țară.

Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă. Numărul de soldați crește la 4.000
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă. Numărul de soldați crește la 4.000

Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, acest lucru implicând creşterea numărului de militari aliaţi până la 4.000, a declarat, joi, generalul francez Loic Girard, Senior National Representative în România.