Daca mai vrem sa bem lapte romanesc, trebuie sa uitam de vacile crescute ca pe vremea bunicilor. De ce am ajuns sa importam
Daca mai vrem sa bem lapte romanesc, trebuie sa uitam de vacile crescute ca pe vremea bunicilor, in grajduri sau pe marginea drumurilor. Acestea au nevoie de adaposturi moderne, cu aparate de muls si medici veterinari.
Cei care vor sa porneasca o astfel de afacere au loc destul pe piata, insa e bine sa ia in calcul ca pentru fiecare vaca e nevoie de o investitie initiala de 4.000 de euro.
Peste 30 % din laptele de pe piata noastra provine din import.
Nicusor Serban, un fermier din Ialomita, si-a inceput afacerea cu o…vaca, in 1998. S-a dezvoltat cu credite bancare, girate cu propriul apartament. Acum are 2500 de animale, din care 900 ii dau zilnic 30 de tone de lapte. Toate, rasa Holstein.
In timp, grajdul a fost inlocuit de un adapost modern. Vacile sunt crescute ca la carte, cu retete speciale si medici veterinari.
Fermier: "Noi mulgem de 3 ori pe zi, media astazi in ferma este de 36 de litri, nu ar reusi nimeni sa mulga aceasta cantitate cu mana pentru ca e un efort extraordinar".
In total, in tara noastra cresc peste 1 milion de vaci, in timp ce in Ungaria nu sunt nici 200.000 de mii. Cu toate acestea, importam lapte de la vecinii nostri, pentru ca ei au ferme mari, de unde procesatorii pot lua cantitati insemnate de lapte.
Un singur exemplu ne lamureste: in Romania, un crescator are, in medie, 10 animale. In Ungaria, 395. Pentru ca fermierii sa supravietuiasca si pentru ca noi sa continuam sa bem lapte romanesc, avem nevoie sa ne schimbam mentalitatea si sa investim.
Claudiu Davitoiu, fermier: "Trebuie sa incepi de la cel putin 50 de vaci, sa te vada cineva, sa te bage in seama, sa vina la tine si sa ia cel putin o tona de lapte".
Cladiu Davitoiu isi conduce ferma din conacul stolnicului Cantacuzino, vechi de 400 de ani, situat in Afumati, judetul Ilfov.
Are 1000 de vaci, din care 500 ii dau lapte. Livreaza 10 tone pe zi. Desi este unul dintre producatorii mari, recunoaste ca daca vrea sa ramana pe piata, trebuie sa investeasca in modernizare.
Urmeaza exemplul lui Nicusor Serban.
Claudiu Davitoiu: "E dator saracu' pe la banci, s-a apucat si de fabrica de lapte. Eu nu as putea dormi noaptea, el are curaj, e mai tanar".
Poate tocmai pentru ca s-a obisnuit sa investeasca dintr-un credit in altul, Nicusor Serban sustine ca tinerii pot porni o afacere cu vaci de lapte de la zero.
Investitia initiala este de 4.000 de euro pentru fiecare animal, in care intra si cheltuielile cu adapostul, hrana si angajatii. Cel putin jumatate din bani pot fi accesati prin fonduri europene iar restul prin credite bancare.
Nicusor Serban, fermier: "Daca pleci de la zero si ai cumparat o suta de vaci gestante, le-ai cumparat la o gestatie de 4-6 luni asta inseamna ca dupa 3-4 luni incepi sa mulgi incepi sa mulgi lapte si incepi sa incasezi bani".
Rasa de lapte e importanta. Ne-o da exemplu pe Sorina, o vaca Holstein de 10 ani, care la sfarsitul acestui an va atinge maximul de productivitate in tara noastra: 100.000 de tone.
Ca sa va dati seama de productivitatea Sorinei, inchipuiti-va: in 8 ani a livrat 4 astfel de de cisterne. In acelasi timp, o vaca dintr-o gospodarie obisnuita nu poate produce mai mult de una singura.
O vaca dintr-o ferma mare poate produce, pe zi, 35 de litri. Cea dintr-o gospodarie obisnuita, jumatate. Si la preturi sunt diferente. Pentru un litru de la o ferma mare, un procesator plateste intre 1,5-1,8 lei. Pentru cel dintr-o gospodarie, maxim 1,2 lei.
Fermierii mari cred ca cei mici ar trebui sa se uneasca in cooperative si sa se dezvolte. Ori sa investeasca in produse de nisa, traditionale.
Exista si un ajutor european pentru cei care au intre 10 si 250 de vaci. Anul acesta, fiecare animal primeste putin peste 700 de euro. Dar trebuie sa fie de rasa, sa aiba sub 10 ani si cel putin un vitel.
Doar 10 % din vacile din Romania indeplinesc insa aceste conditii.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, agricultura, fermieri, lapte, vaca, afaceri, vaci,
Dată publicare:
23-04-2017 17:42