Prima dezlegare la pește din postul Paștelui. De unde vine această tradiție

×
Codul embed a fost copiat

În ajun de Buna Vestire, creştinii au alergat neobosiţi ca să prindă cel mai proaspăt şi mai gustos pește.

Dezlegarea de luni a fost prilej de profit bun pentru comercianţii din pieţe, care au adus cantităţi uriaşe de marfă de care au scăpat, însă, până la prânz.  

Atunci au preluat ştafeta negustorii din târguri. I-au aşteptat pe cei mai puţin pricepuţi cu saramură, plachie şi cârnaţi din pește.

În piaţa Obor, zodia peştilor a fost norocoasă.

Reporter: „V-ați hotărât?
Client: „Da. La un ton, să avem tonus.”
Reporter: „Cum îl faceţi?”
Client: „La grătar şi o ciorbiţă.

Citește și
paste, miei, iezi, carne, carne de ies
Crescătorii speră să dea lovitura de Paște: ”E mai sănătos decât mielul”

Doi prieteni ajung în schimb să deguste mai multe tipuri de icre roşii. Îi întrebăm dacă ştiu diferenţa.

„Știm, ştim că avem experienţă. Suntem pescari!”

De fapt, au fost recent la pescuit chiar în Siberia; iată-i în această fotografie mâncând cu lingura dintr-un bol uriaş cu icre de somon.

„Un castron cu icre, da!”

Se mulţumesc în final cu o cutiuţă costă 50 de lei sută de grame.

„Acum peşte mic am adus foarte mult, sardina, hamsie, stavrid, chefal pentru că au preţurile acceptabile pentru oamenii de rând.”

Şi totuşi, s-au golit şi cutiile cu fructe de mare aduse din Salonic şi jgheaburile cu peşti uriaşi româneşti.

„Undeva la 40 de lei șalău foarte frumos, nisetru la 39 şi ştiuca şi mai mare care depăşeşte 10 kg.”

De ce mâncăm peşte în dezlegările din postul Paştelui? Pentru că are o semnificaţie adâncă în lumea creştină. În secolul I, când primii creştini erau prigoniţi, îşi puneau pe porţile caselor un desen stilizat cu un peşte, ca să se recunoască între ei. Iar după Înviere, Isus Hristos a mâncat peşte fript şi faguri de miere, astfel încât ucenicii să îl recunoască şi să accepte faptul că e viu.

Grătarul cu scrumbie, biban şi dorada a învăluit târgul de la Agronomie în arome năucitoare. S-a făcut coadă şi la păstrăv prăjit cu mujdei şi mămăligă.

„Proaspăt şi îl punem pe grătar... are alt gust! Cel congelat e altceva.”

„Nu mai gătesc acasă!”

Şi în parcul Naţional a fost greu să ignori mireasma de peşte la jar, împletită cu aceea de usturoi . Au dispărut de pe plita munţi de creveţi şi scoici, iar clienţii au poftit mai apoi la solzii însiropaţi ai unui exemplar aparte.

„Este un peşte special, făcut din aluat de cozonac. Este dulce.”

Următoarea dezlegare la pește va fi pe 21 aprilie, de Florii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Georgina, logodnica lui CR7, postare de 5 stele pe rețelele social media: ”BOOM! / Preciosa”
Georgina, logodnica lui CR7, postare de 5 stele pe rețelele social media: ”BOOM! / Preciosa”
Citește și...
Dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri în Postul Paștelui
Dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri în Postul Paștelui

Dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri în Postul Paștelui. Creştinii care postesc au dezlegarea la pește. Luni este Bună Vestire, ziua în care fecioara Maria a fost anunţată că îl va naşte pe Isus.

Crescătorii speră să dea lovitura de Paște: ”E mai sănătos decât mielul”
Crescătorii speră să dea lovitura de Paște: ”E mai sănătos decât mielul”

Pentru că anul acesta Pastele cade la sfârşitul lui aprilie, iar mieii vor fi destul de mari, mulţi români caută soluţii. O variantă ar fi iezii, iar crescătorii de capre speră să dea lovitura, după câţiva ani în care au avut de suferit.

A început postul Paştelui. Alternativa la cele 40 de zile doar cu fasole, varza şi cartofi
A început postul Paştelui. Alternativa la cele 40 de zile doar cu fasole, varza şi cartofi

A început postul Paştelui, cel mai lung şi mai greu din an. Obiceiul creştin aduce schimbări şi în restaurante. În meniuri au apărut mâncăruri de primăvară, fără lapte, carne şi ouă, cum ar fi ciorba de lobodă şi tocăniţa de ştevie.

Postul Paștelui. Preot, mesaj despre importanța ”celor 5 simțuri”
Postul Paștelui. Preot, mesaj despre importanța ”celor 5 simțuri”

Creştinii se pregătesc trup şi suflet pentru Postul Paştelui, menit să fie în primul rând un răgaz de reculegere şi fapte bune.

Recomandări
Nicușor Dan, despre ”problemele din justiție”: ”Situația în care suntem este gravă”, ”voi iniția un referendum”
Nicușor Dan, despre ”problemele din justiție”: ”Situația în care suntem este gravă”, ”voi iniția un referendum”

Presedintele României, Nicușor Dan, a susținut în urmă cu puțin timp o declarație de presă la Palatul Cotroceni, care a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro.  

Marş memorial pe 21 decembrie, de la Piaţa Victoriei la Piaţa Revoluţiei: „Dosarul victimelor din 1989 este o ruşine”
Marş memorial pe 21 decembrie, de la Piaţa Victoriei la Piaţa Revoluţiei: „Dosarul victimelor din 1989 este o ruşine”

Un marş memorial pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Universităţii - Piaţa Revoluţiei, este anunţat pentru 21 decembrie, de la ora 17.00.

S-au împlinit 36 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România: ”Am fost inconștienți”
S-au împlinit 36 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România: ”Am fost inconștienți”

În 20 decembrie s-au împlinit 36 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România. Sirenele, care atunci anunțau că oamenii și-au recâștigat libertatea, au răsunat din nou în oraș, în semn de omagiu.