Crescătorii speră să dea lovitura de Paște: ”E mai sănătos decât mielul”
Pentru că anul acesta Pastele cade la sfârşitul lui aprilie, iar mieii vor fi destul de mari, mulţi români caută soluţii. O variantă ar fi iezii, iar crescătorii de capre speră să dea lovitura, după câţiva ani în care au avut de suferit.
Iedul se pregăteşte la fel ca mielul, dar savoarea aparte a cărnii face diferenţa: este săracă în colesterol şi mai uşor de digerat.
Un fermier din Teaca, judeţul Bistriţa - Năsăud, are peste o sută de iezi. Mulţi sunt deja promişi clienţilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"La unii am avut să le dau, la alţii nu. Carnea e mai gustoasă, nu miroase şi nu are atâta grăsime", spune fermierul.
"E mai sănătos decât un miel. E şi mai mic şi are mai multă carne", spune un client.
În ultimii ani, numărul caprelor a scăzut. În 2017, când Institutul Naţional de Statistică a făcut ultima numărătoare, în toată ţara erau aproape 670.000 de exemplare, cu 75.000 mai puţine decât în 2015.
Pentru crescători, perioada Paştelui este cea mai profitabilă.
Nicolae Maris, fermier: "Iedul seamănă 99 la sută cu carnea de vânat, are un gust aparte. Sunt oameni care numai ied cauta. Vin din Sălaj să ia ied. A venit unul și a zis că vrea doi, altul trei."
Carnea de ied este mai scumpă decât cea de miel. Kilogramul ajunge şi la 30 de lei.
Carnea de ied este mai fragedă şi mai uşor de digerat decât cea de miel, spun nutriţioniştii.
De altfel, dacă ar fi să comparăm iedul cu alte tipuri de carne, acesta are mai puţine calorii decât orice pasăre şi este mai slab în grăsimi decât vita. Are de 3 ori mai puţin colesterol decât porcul.
Sigina Pop, nutriționist: "Carnea de ied este mai slabă decât carnea de miel, este comparată chiar cu carnea slabă de pui sau de curcan şi este mai recomandată. Probabil că, pentru că Paştele este mai târziu şi mieii sunt mai mari, dar şi pentru că este o carne mai fragedă, există o tendinţă de a face preparatele tradiționale mai sănătoase, să că trecem mai uşor peste sărbători."
Bucătarii spun că friptura de ied merge cel mai bine alături de o salată orientală ori de una verde, cu lămâie. Şi, bineînţeles, nu trebuie să lipsească vinul alb şi cât mai parfumat.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!