Iarna din martie va creste pretul legumelor. Oamenii dorm in solarii ca sa puna lemne pe foc in soba
Iarna prelungita ii ingenunchiaza pe agricultorii romani. Cine s-ar fi gandit ca, la sfarsitul lui martie, vor fi nevoiti sa isi incalzeasca serele, ca sa nu le inghete recolta?
In aceste conditii, cheltuielile aproape ca s-au dublat. Dar legumele nu vor costa mai mult, spun ei, pentru ca trebuie sa invinga si concurenta din import.
Un producator de legume din Matca, judetul Galati, marturiseste ca, la inceputul iernii, nu-i trecea prin cap ca va face focul in soba si la sfarsitul lunii martie. Incalzirea pentru o singura noapte il costa peste 200 de lei. Temperatura dintr-un solar trebuie sa fie de 27-28 de grade, in conditiile in care afara sunt -2 grade.
Dar caldura nu este totul. Multe legume nu infloresc decat daca sunt lasate, periodic, la aer, iar din cauza frigului procesul este intarziat. Daca in alti ani oamenii culegeau primii castraveti la 1 aprilie, acum spera sa poata iesi cu ei pe piata la Paste:
"Noi speram sa influenteze si pretul, ca au fost cheltuielile cum au fost. Dar, daca atunci o sa vina din import marfa, nu ne mai garanteaza nimeni. Nimeni nu cumpara mai scump de la noi, pentru faptul ca e de la noi", a spus Mirela Hulea, legumicultor din Matca.
Si mai napastuiti sunt cei care si-au vazut solariile la pamant, dupa furtunile de la sfarsitul saptamanii trecute. Un agricultor din judetul Iasi tocmai imprumutase 40.000 de lei sa isi ridice inca un solar. Acum s-a ales praful de tot.
Din cauza frigului nici cei care si-au montat sobe nu sunt mai linistiti. Noapte de noapte cineva doame in solar, pentru ca din doua in doua ore trebuie sa puna lemne pe foc.
In judetul Satu-Mare o familie a investit 1 milion de euro din fonduri europene pentru constructia si incalzirea serelor. Oamenii nu mai sunt siguri ca, anul acesta, din munca lor vor avea si profit.