Agricultorii carora vantul le-a distrus solariile avertizeaza ca vor creste pretul legumelor

Dată publicare: 24-03-2013 07:31
Dată actualizare: 27-03-2013 07:09


Vantul care a batut cu pana la 100 de kilometri pe ora a facut ravagii si in serele agricultorilor din Matca, judetul Galati.

Peste 20 de hectare de solarii, in care erau cultivate legume, au fost puse la pamant. Suprafata afectata reprezinta zece la suta din terenul cultivat al comunei.

Agricultorii se gandesc acum sa vanda mai scump legumele, ca sa isi poata acoperi macar o parte din pierderi.

"Solarul era pana aici. Vantul asta puternic l-a mutat in partea cealalta, peste varza. Cativa metri buni. In jur de 20 de metri. A suflat vantul cu putere? Cam cu 100 de km/h."

Oamenii planuiau sa stranga, peste 3 saptamani, rosiile, ardeii, castravetii si salata din cele peste 100 de sere. Dar, vremea rea le-a dat programul peste cap. Si acum trebuie sa o ia de la capat cu rasadurile.

"Nu se mai poate recupera nimic. Acum nu mai e nimic. Or sa fie scumpe legumele la vara? Posibil sa fie scumpe."

Din cauza vantului puternic, in localitate a fost si o pana de curent, iar centralele care incalzeau serele au cedat. Disperati, unii agricultori le-au inlocuit cu sobe, in speranta ca vor mai salva cate ceva.

"In momentul cand n-am mai avut energie electrica pompele n-au mai putut functiona... si ca mine sunt foarte multi in Matca" crede Mircea Croitoru - agricultor:

Potrivit meteorologilor, in urmatoarele zile, in zona de sud-est a tarii, vantul va sufla in continuare cu pana la 50 de kilometri pe ora, iar temperaturile vor scadea si pana la minus 10 grade.

Tags: solarii, legume, vant,


VIDEO PROTVPLUS.RO