Pretul biletelor de cinema si facturile la internet ar putea creste. Ministrul Culturii vrea sa introduca taxe suplimentare


Ultimul update: Vineri 02 Septembrie 2016 07:13
Data publicarii: Marti 30 August 2016 18:29
Categorie: Stiri Sociale

Pretul biletelor de cinema dar si facturile la internet ar putea creste, daca va fi modificata Legea cinematografiei si introduse noi taxe, asa cum propune Ministerul Culturii.

Sefa acestui minister, Corina Suteu, a mers la Parlament sa-i convinga pe senatori ca cinematografia romaneasca are nevoie de mai multi bani. Dar alesii au anuntat-o ca nu vor vota o lege care sa introduca taxe suplimentare.

Din dorinta de a aduce cat mai multe fonduri pentru sustinerea filmul romanesc, Ministerul Culturii a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta care prevede colectarea de noi taxe de la populatie. Cum au aflat despre intentiile ministrului Culturii, Corina Shuteu, senatorii din comisia de specialitate au chemat-o la audieri.

Georgica Severin, presedintele Comisiei de cultura a Senatului: "Trebuie sa ne raportam si la interesul cinematografiei, dar si la interesul introducerii unor taxe care, pana la urma, vor fi suportate de cetateni, nu de multinationale."

Potrivit proiectului lansat in dezbatere publica, un procent din incasarile realizate de furnizorii de internet, inclusiv pe telefonul mobil, vor merge la fondul cinematografic. S-ar strange aproximativ 65 de milioane de lei, intr-un an, dintr-o astfel de taxa pe internet.

Bani in plus ar urma sa vina si din vanzarea biletelor la cinema. Documentul de la Ministerul Culturii prevede colectarea unei contributii de 5% din incasarile provenite din comunicarea publica a filmelor, in cinematografe sau in alte spatii publice.

Georgica Severin, presedintele Comisiei de cultura a Senatului: "Incercati sa ajutati o industrie, dar nu o faceti omorand o alta industrie. Cu tot respectul!"

Senatorii i-au transmis ministrului ca nu vor sustine astfel de masuri. In plus, i-au cerut sa nu promoveze o ordonanta in acest sens, ci sa vina in Parlament cu un proiect de lege.

Corina Suteu a anuntat ca nu renunta la idea de a ajuta cu bani cinematografia romaneasca, dar a admis ca va tine cont si de sugestiile parlamentarilor. In plus, atat Consiliul National al Audiovizualului, cat si Consiliul National al Cinematografiei au criticat proiectul lansat in dezbatere publica.


 

Tags: cinema, bilete, taxe,

VIDEO PROTVPLUS.RO