Premiera medicala! Transplant de celule stem racoltate din maduva osoasa
Intram intr-o saptamana a miracolelor si putem vorbi despre o premiera medicala ce a schimbat radical viata unei familii din Poiana Mare. Fiica cea mica a unor parinti disperati va fi acasa de sarbatori.
Copila a fost salvata de o boala de sange extrem de grava, cu ajutorul celulelor stem recoltate din maduva osoasa a surorii ei. Pana acum, astfel de celule erau extrase in Romania doar in timpul nasterilor.
Transplantul s-a facut in 26 octombrie si este primul de acest gen din Romania. Donator a fost Andreea, sora mai mare a Dorinei. Desi are doar 10 ani, fata nici nu a clipit cand a aflat ca de ea depinde totul.
Procedura realizata de doctorii de la Institutul Fundeni a constat in recoltarea a 150 de mililitri de maduva osoasa, prin punctii repetate in oasele bazinului.
Lichidul a fost administrat apoi bolnavei. La doua luni de la transplant, pacienta mananca si respira singura.
Un an, poate doi, fetita va trebui sa urmeze un tratament medicamentos, in primul rand pentru stimularea imunitatii. Cel mai important este insa ca a scapat de transfuziile de sange pe care le facea din trei in trei saptamani.
Talasemia este o boala genetica rara, iar speranta de viata este de cel mult 40 de ani.
In Romania, in jur de 400 de oameni sufera de talasemie.
La Institutul Fundeni din Bucuresti s-a deschis un laborator unde boala poate fi depistata inca din primele 12 saptamani de sarcina.
Talasemia este o boala ereditara caracterizata printr-un defect al sintezei hemoglobinei, care se traduce prin microcitoza (micsorarea in dimensiuni a globulelor rosii) si adesea printr-o anemie.