Premiera medicala: un baiat va fi salvat prin grefa de sange placentar

Ultima actualizare: 09-10-2012 19:13

Pentru prima data de cand familiile din Romania isi pot da acceptul pentru recoltarea de celule stem la nastere, capabile sa vindece bolile copiilor, doi parinti cer sa le si foloseasca.

Ei au solicitat bancii de profil sa le elibereze o astfel de grefa luata de la fetita lor in urma cu un an, cand a venit pe lume. Fratiorul ei, un copil de 5 ani, grav bolnav, dar compatibil cu cea mica, va primi transfuzia in Italia.

Baietelul sufera de talasemie majora, o boala a sangelui, care il face dependent de transfuzii si perfuzii. Salvarea lui vine de la sora sa, Maria, in varsta de un an si 2 luni. La nasterea ei, parintii au acceptat sa fie recoltate si depozitate celule stem din sangele placentar. Acum, ca baiatul lor are nevoie, parintii au cerut bancii unde este stocata grefa sa verifice daca fratii sunt compatibili, iar raspunsul a fost pozitiv.

In Romania, la o nastere se recolteaza in medie 78 de ml de sange placentar, in care sunt 8, 8 miliarde de celule nucleate. Dintre acestea, doar 3% sunt celule stem. Dupa criogenie la -187 de grade in vapori de azot lichid, mai sunt viabile intre 92 si 98%. Adica in jur de 250 de milioane de celule stem care formeaza o grefa.

In tara noastra, au fost autorizate patru banci de celule stem din 2006, iar peste 20.000 de familii si-au asigurat astfel sanatatea copiilor.

Grefa de sange placentar poate fi folosita in tratarea a peste 70 de boli ale sangelui. Din 1988 si pana acum, la nivel mondial au fost realizate peste 20.000 de transplanturi cu astfel de grefe.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO