Premiera in lumea medicala! Articulatia soldului, reparata cu celule stem


Ultimul update: Marti 16 Octombrie 2012 18:17
Data publicarii: Vineri 25 Septembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Specialistii britanici spera ca in curand bolnavii care au nevoie de o operatie la sold sa nu mai ajunga sub bisturiu. Articulatia ar putea fi reparata cu ajutorul celulelor stem.
 

Tehnica este deja in teste si dintre cei sase pacienti care au incercat procedura doar unul a respins transplantul.

50.000 de oameni ajung anual, numai in Marea Britanie, pe masa de operatii pentru refacerea articulatiei de sold. Celulele stem ar putea insemna sfirsitul acestui tip de interventie chirurgicala.

Unul dintre pacientii care testeaza procedura, Mark, nu se poate misca fara nu simta dureri ingrozitoare. In loc sa-i inlocuiasca o portiune de os, chirurgii vor apela la propriile lui celule stem din maduva osoasa. Acestea vor fi purificate, amestecate cu tesut osos sanatos donat de un alt pacient si introduse in locul tesutului bolnav.

Celulele stem trimit semnale chimice, pentru a atrage vasele de sange, iar tesutul osos se regenereaza.

Si specialistii din Grecia au reusit o performanta tot cu ajutorul celulelor stem. Ajutati de colegii lor britanici, medicii au efectuat cu succes o operatie pe inima, folosind celule stem si tesut artificial pentru a inlocui cordul unui barbat. Chirurgii i-au injectat peste sase milioane de celule stem, in speranta ca muschii se vor regenera.

Specialistii considera ca inimile artificiale, ajutate sau nu de celule stem, ar putea salva anual viata a 12.000 de pacienti.

Registrul donatorilor onorifici de celule stem exista acum si in Romania!
Femeile din New York ar putea dona ovule pentru cercetarile cu celule stem!
A fost creata sperma artificiala din celule stem!
VIDEO PROTVPLUS.RO