Povestea fratilor premianti, care merg la scoala cu papucii rupti. "Am avut bani doar pentru caiete"

Ultima actualizare: 17-09-2013 06:51

Pentru aproape 200.000 de copii, primul sunet al clopotelului va avea un ecou trist. Sunt elevii saraci, care depind de un ajutor social, iar printre ei sunt premianti si olimpici, care abia primesc acasa o coaja de paine.

Vor lua loc in banci, jenati de incaltarile rupte si ghiozdanele vechi. Parintii, insa, nu si-au permis sa le ia deocamdata decat caiete, care se impart cu greu intre frati. Pana cand vor primi bursele sociale sau pe cele de merit mai au de asteptat cel putin doua luni.

20 de caiete au epuizat bugetul unei familii din Iasi in care toti cei trei copii sunt premianti. Alexandru a luat mereu coronita, dar accepta umil ca va scrie cu un stilou dat de profesor sau de colegul de banca.

Abia au ce si din ce sa manance. Pantofii sunt rupti si hainutele mici.

Vasilica Condurache, mama: "Pixuri, stilouri si creioane nu am luat. Poate de acum, sa vad de unde fac rost. Si nici penare sau ghiozdan....".

Scolarii au un singur rucsac primit de la vecini, cu trei ani in urma. Pentru ca mama i-a invatat pe cei mici ca e rusine sa NU mergi la scoala, chiar daca ajungi acolo descult, vor pleca cu randul, unul cu ghiozdan, doi cu cartile in punga.

Ministerul Educatiei a stabilit in fiecare an criterii pe baza carora copiii saraci primesc burse sociale.

In anul scolar precedent s-au incadrat peste 200.000 de elevi, venind din familii cu venituri sub 265 de lei pe luna. Dar, atentie, cuantumul bursei e stabilit de primarie. Asa se face ca in Bucuresti copiii primesc lunar 100 de lei. In Targu Jiu, de exemplu, consilierii au considerat ca pentru ghiozdan, penar, carti si caiete, poate si uniforma, ajung 10 lei pe luna.

Dar exista si un altfel de saracie. Alex este un caz rar de elev supradotat cu aptitudini sportive, campion national multiplu la dans, dar si castigator de diploma in orice concurs care i-a testat intelectul.

A avut mereu media 10 pe linie. Chiar de 3 ani incoace, de cand tatal nu mai poate munci.

Alexandru Mosgoreanu: "A avut un accident in urma caruia a ramas fara vedere, iar acum traim din salariul mamei".

Din salariul de asistent medical bugetar a fost imposibil sa ia un costum pentru dans. A intrerupt dansul si a renuntat la ideea de rechizite noi sau calculator, sa-l ajute la scoala.

"Mi s-a rupt inima... Mi-a spus 'de ce imi dai sperante, mama, daca nu poti sa ma sustii?'", spune mama baiatului.

Alex are bursa de merit, dar, la fel ca si cea sociala, va veni probabil in luna noiembrie.

Cine vrea sa ii ajute pe copiii familiei Condurache, din satul Dorobant, judetul Iasi, cu rechizite sau hainute pentru scoala, il poate contacta pe Mihai Condurache la numarul de telefon 0758.735.336.

Daca vreti sa il sprijiniti pe Alexandru Mozgoreanu sa se reintoarca la dans sau sa aiba cele necesare pentru scoala, il puteti contacta la numarul 0755 011638.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO