ISMB: Elevii pot fi pusi de profesori sa arate ce au in genti sau buzunare, daca sunt suspiciuni

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Luni 16 Septembrie 2013 06:52
Data publicarii: Vineri 13 Septembrie 2013 14:41
Categorie: Actualitate
Cluj, scoala de politie, admitere

Scolile vor avea un registru al incidentelor, iar daca sunt suspiciuni intemeiate, elevii pot fi pusi de profesori din scoli sa arate ce au in genti si in buzunare, dar cadrele didactice nu ii pot perchezitiona, a declarat inspectorul scolar general.

Inspectorul scolar general Constantin Traistaru a spus ca, in urma dialogului avut cu reprezentantii Politiei, a primit un indrumar, comunicand conducerilor scolilor ca fiecare unitate de invatamant are obligatia de a parcurge acel document si de a insera in Regulamentul de ordine interna unele prevederi.
"Scopul a fost de a se asigura un cadru legal", a precizat Traistaru.

El a adaugat ca a primit Indrumarul de la "comisarul sef Obada" si l-a postat pe site-ul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti pentru informarea unitatilor de invatamant. "Indrumarul pentru intocmirea Regulamentului de ordine interioara" prevede ca Regulamentul scolar va include un capitol special dedicat sigurantei scolare si climatului scolar optim si ca scoala va pastra un registru al incidentelor in care se specifica incalcarile regulilor de catre elevi si masurile care au fost luate de scoala in cadrul Protocolului de Actiune.

Documentul mai prevede ca unitatea de invatamant trebuie sa incurajeze victimele faptelor penale sa faca o declaratie in acest sens si, acolo unde este posibil, pe baza unor considerente judicioase, scoala va colabora intotdeauna la aducerea la indeplinire a unor sanctiuni judiciare care se pot aplica eventual in cazul unui elev al respectivei scoli.

Potrivit Indrumarului, conducerea scolii este autorizata in orice moment sa controleze respectarea prevederilor referitoare la interdictii, precizandu-se ca verificarile se vor realiza de cel putin doua persoane numite de catre conducerea scolii si, daca este posibil, in prezenta elevului in cauza. Persoanele care fac controlul pot solicita elevilor sa-si goleasca gentile si hainele, "iar atunci cand exista suspiciuni intemeiate, pot recurge la perchezitie", se arata in documentul citat.

Traistaru a subliniat insa ca personalul didactic nu va face perchezitii, pentru ca nu are aceasta calitate, ci doar "controale de alta natura".Cei care vor face controale vor verifica obiectele aduse de elevi pentru a constata daca sunt din categoria celor interzise, precum si dulapioarele puse la dispozitia elevilor, acolo unde acestea exista.

"In plus, conducerea scolii mai are si autoritatea sa decida asupra masurilor disciplinare care trebuie luate impotriva elevului in cauza, sa ia masurile corespunzatoare si decizia finala in cazul calamitatilor/incidentelor pentru care nu exista prevederi in regulamentul scolar. Daca siguranta personalului ori a elevilor devine o problema, conducerea scolii va transmite aceasta informatie politiei, parintilor/tutorilor si inspectoratului. Scoala va intocmi periodic rapoarte catre politie referitoare la faptele sanctionabile si va oferi si datele personale ale persoanelor implicate. De asemenea, se va raporta la cine si ce fel de obiecte si/sau bunuri au fost identificate, precum si modul in care scoala a obtinut posesia asupra acestor bunuri. In cazul posesiunii de arme, droguri, alcool, artificii interzise, scoala va actiona conform legilor in vigoare, va informa politia si, in functie de circumstante va intocmi un raport adresat politiei", se mai arata in Indrumar.

Impotriva unui elev care actioneaza contrar regulilor de comportament decent ori contrar regulilor prevazute prin regulamentul scolar si regulamentul de ordine interioara a scolii se vor lua masuri administrative, educative si, in caz extrem, eliminarea ori exmatricularea in conformitate cu regulamentele in vigoare, iar parintii sau tutorii elevilor vor fi informati.

Masurile disciplinare pot fi: efectuarea unor teme drept pedeapsa, exmatricularea de la ora, recuperarea lectiilor pierdute, curatarea mizeriei facute, munca de intretinere a curateniei obligatorie, munca in folosul comunitatii scolare, avertisment sau mustrare, exmatriculare si eliminare definitiva din scoala.
"Procedura de exmatriculare se va face in conformitate cu dispozitiilor in vigoare. Niciun elev nu va fi exmatriculat fara audierea elevului in cauza si a parintilor acestuia", se precizeaza in document.

De asemenea, Indrumarul stabileste ca scoala permite accesul numai personalului si elevilor scolii si ca toate persoanele care nu sunt inregistrate ca apartinand de scoala, trebuie sa se anunte la poarta.

"Pentru parintii elevilor scolii este, de asemenea, valabila cerinta de a se anunta la poarta (intrare) in momentul patrunderii in scoala. Conducerea scolii poate interzice accesul in scoala celor care nu si-au anuntat prezenta. Daca siguranta scolii este periclitata, ceea ce urmeaza sa fie apreciat de conducerea scolii, atunci conducerea scolii poate interzice accesul in interiorul scolii pentru persoanele respective", prevede documentul.

Pentru a preveni lipsa nepermisa de la ore, precum si parasirea scolii inainte de incheierea cursurilor, scoala dispune de o politica si un protocol in privinta absentelor, in care va preciza maniera in care se actioneaza pentru a detine controlul asupra absentelor, pentru a reduce numarul acestora sau pentru a le preveni.

Protocolul va fi alcatuit sub forma unor reglementari referitoare la absente permise, revenirea la scoala dupa boala, intarzieri. De asemenea, in protocol trebuie descris modul in care scoala va opera controlul in privinta absentelor (atat a celor acceptate, cat si a celor nepermise) si va putea fi consultat, la cerere, in orice moment, la scoala.
 

Cluj, scoala de politie, admitere Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO
copil sanador
Lanțul greșelilor în cazul copilului mort la Sanador. Șase medici au primit o mustrare
Tarom și Guvernul României ar analiza achiziționarea companiei Blue Air
Imagini cu ușa de 100 de kg care a strivit un copil de 2 ani. Ce făcea mama lui
Unde a fost găsit elevul din Gorj care a fugit de acasă după ce a luat o notă mică
800 de kilograme de cocaină, găsite în șalupa abandonată pe o plajă aflată între Sf.Gheorghe și Sulina
Continuă tragediile provocate de incendierea voită a terenurilor agricole. Un bărbat şi-a pierdut viaţa
Papa Francisc
Administraţia Prezidenţială a anunțat programul vizitei Papei Francisc în România
Trei funcționari de la DSP Bucureşti, cercetați în cazul medicului fals Politi
Accident înfiorător. Copil de 2 ani, strivit de o ușă metalică în Turda
Metrorex cumpără trenuri noi pentru Magistrala 5. Cine finanţează achiziţia
Prima reacție a unui oficial al UE despre declarațiile controversate ale lui Dăncilă
Un avion cu 200 de pasageri la bord a aterizat de urgență pe Aeroportul Otopeni