Persoanele cu dizabilitati din Cluj, transportate gratuit cu un TAXI special. Tinerii care au pus bazele proiectului social

04-02-2017 08:50


 Un taximetru destinat persoanelor cu dizabilitati - este initiativa unor tineri din Cluj Napoca. Chiar daca parea greu de realizat, ideea a prins viata, spre bucuria celor care au nevoie de ajutor.

 Cativa tineri din Cluj si-au dat seama ca ar fi nevoie de un taximetru special, asa ca nu au stat prea mult pe ganduri si, in doar patru luni au reusit sa stranga 15.000 de euro din donatii.

Cornel Hoza, presedinte Beard Brothers: "Dupa ce am studiat si am vorbit cu oamenii cu dizabilitati, ne-am uitat sa vedem ce inseamna sa se deplaseze intr-o zi aglomerata si am zis ca e momentul sa achizitionam beard mobilul. Lumea s-a implicat, au fost tot felul de evenimente de la petreceri la maratoane, la a vinde prajiturele in parcuri sau a face targuri in companii."

Masina a fost cumparata din Germania. Are o rampa speciala si centuri de siguranta pentru persoanele cu dizabilitati.

Acum, 30 de voluntari se ocupa de programarea comenzilor, conduc autovehiculul si ii insotesc pe oameni unde au nevoie.

Pentru a beneficia de o cursa cu taxiul comunitar cei care au nevoie trebuie sa faca o programare cu cel putin 24 de ore inainte. In cele doua saptamani de cand proiectul a demarat official, s-au facut 40 de astfel de curse gratuite.

Alexandru Kerekes, voluntar: "Nu este usor, dar incepi sa te obisnuiesti odata ce te implici. Iti programezi pauza de masa mai decalata, o rapesti de acolo intre doua intalniri te descurci cum incercam si cu beard mobilul sa avem un program si sa stim cand si unde e nevoie de noi acolo asa incerci sa iti faci programul."

Un tanar, de pilda, care nu se mai poate deplasa singur, datorita voluntarilor a ajuns la un control medical.

Rafael: "Este nemaipomenita, nu numai pentru mine, ci pentru toti care au nevoie. Cuvintele nu ar putea sa multumeasca, ele sunt simple."

Cei din asociatie nu vor sa se opreasca aici. Au de gand sa adune 3.000 de euro pentru a cumpara un dispozitiv care sa ii ajute pe cei aflati in scaunul cu rotile sa coboare scarile mai usor.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO