PERLELE candidatilor care vor sa fie profesori: "Elevul trebuie sa stie acoardele" si "Unii se nasc cu parinti anagramati"
"Unii copii se nasc cu parinti anagramati." Asa a scris, in foaia de examen, un candidat care spera sa devina, din toamna, profesor titular de limba romana.
Si nu e singurul care a presarat in lucrare, perle rusinoase pentru un cadru didactic. De pilda, unul a fost de parere ca elevii trebui sa stie toate "acoardele". Si ca vor avea de facut, ca adulti, lucruri mai importante decat sa invete.
Viitorii profesori care s-au prezentat la examenul de titularizare n-au fost toti toba de carte, animati de vocatie si entuziasti. Iata cateva exemple:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Am dat examen pentru limba romana. Am fost oarecum asa, impinsa pe la spate.
-De cine?
-Va dati seama, de alti oameni care au crezut ca sunt mai buna."
Dezamagiti au fost si profesorii care au corectat tezele de titularizare, uluiti ca unii dintre acesti viitori dascali se exprima ca la scoala primara:
"Unii copii se nasc cu parinti ANAGRAMATI." ... corect fiind agramati.
"Pana la clasa a treia elevul trebuie sa stie toate ACOARDELE." ...in loc de acordurile.
Candidatii au fost intrebati si cum au de gand sa isi noteze elevii. Unii au dat raspunsuri cu dezacorduri si in limbaj de cartier:
"Metodele de evaluare cele mai bune nu este sa-l ridici pe copil in picioare, pentru ca poate nu e prost si e doar obosit."
"O metoda alternativa de evaluare e sa ii dai de lucru elevului pe calculator. Din pacate, de multe ori parintii se baga peste el si nu recunosc."
Si despre misiunea lor la catedra, la care aspira, unora le e greu sa povesteasca fara greseli.
"Se zice ca omul cat traieste invata, dar mai bine invata cu mine la clasa cat e mic, CA CA adult va avea chestiuni mai importante."
"Noi vrem sa scoatem din acesti copii tineri cu cultura si care sa fie sensibili in natura, adica sa lacrimeze la flori frumoase si pajisti parfumate."
"Ca viitor profesor mai intai am luat de pe internet un CURICUMUL (in loc de curriculum) si m-am uitat ce sa ii invat pe copii. L-as purta dupa mine in fiecare zi."
Dar poate ca aceste greselile au fost simple accidente si oricum timpul le rezolva pe toate.
"Primul subiect a avut trei e(cs)ercitii, al doilea subiect a avut doua e(cs)ercitii. Acum cativa ani am mai dat e(cs)amenul de titularizare, am luat 7 dar nu mi-au dat catedra", spune un profesor.
Pe 1 august vom afla cati dintre cei 32 de mii de candidati vor primi un post de titular, pe baza notei de cel putin 7. Dar si cate scoli vor ajunge sa accepte la predare pensionari, studenti si absolventi de liceu.