Perle la examenul de titularizare: Cei care se viseaza profesori sunt uneori mai "creativi" decat elevii
Sunt 4.761 de posturi vacante si aproximativ 32.000 de persoane dornice sa le ocupe. Concurenta este mare, din fericire, daca ne gandim ca unii dascali cultiva cu gratie tot soiul de "perle rare", inclusiv in declaratiile la iesirea din examen.
Va invitam sa radeti amar la aceste exemple de perle de la titularizare, din anii trecuti. "Certat" cu ortografia, un invatator amator de metafore a dovedit ca si pe copii ii "citeste" greu.
"Episodic, unele obiective de invatare se indeparteaza de CREERUL elevilor precum o fata Morgana. Cand te uiti in ochii lor si zici ca au priceput, iti dai seama ca citeau esemesuri sub banci."
Altii au ajuns la enunturi si mai confuze ori lipsite de logica:
''Noi trebuie sa folosim metode si mijloace cat mai CAPTIVE pentru a le SUSTRAGE atentia copiilor. Intr-o zi le-am prezentat pe proiector un filmulet despre organul uman''.
Trecem la lucrarea unui alt candidat, care a incercat sa spuna cum isi va structura lectiile: "Voi incerca sa incurajez comunicarea orala pentru CA COPIII vorbesc prea mult la telefon in afara scolii si chiar in incinta clasei."
"Nu e interzis sa mobilizezi copilul CU CALIFICATIVE nesatisfacatoare, scrie acelasi dascal. Cred ca face bine sa-l mai stimulezi si negativ, desi parintii sar in cap. Si eu am fost corijenta si am dovedit ca pot ajunge departe."
Sunt si candidati care au vrut sa descrie colaborarea cu elevii la ora: "Multi elevi nu folosesc aliniatele, desi i-am invatat sa puna doua degete la marginea foii si sa lase liber. Ei spun ca au degetele subtiri si doua degete de ale mele sunt mai groase decat ale lor."
"De multe ori cand nu stiu lectia COPII spun ca ii doare capul. Ca sa facem asa o gluma, le spun la fetite ca sunt prea mici pentru scuze din astea."
Ei sunt cei care ar trebui sa le deschida copiilor noi orizonturi. Oare vor reusi?
"Nu pot spune, de obicei sunt originala."
"Cativa nu scriu cuvinte intregi si un obiectiv e sa scot din lucrari brb, lol, asl, imo. Parintii se implica DECAT ca le iau alte telefoane."
Si exemplele continua:
"Sa ne intelegem: "Sara pe deal" de cine este scrisa? De Mihai Eminescu. Daca scriam alt cretin, atunci era gresit", a spus o profesoara furioasa.
Punem pe seama tensiunii libertatea de limbaj, dar avem parte de o surpriza neplacuta.
"M-am indreptat catre invatamant, desi aceasta meserie nu-mi aduce multi bani. Eu am supravegheat la BAC, au avut mai multe de scris. Despre Camil Petrescu si nu trebuia sa scrie opera lui Caragiale, O scrisoare a III-a", declara doamna profesoara Adriana.
Un profesor de romana a reusit sa amestece in lucrare personajele a doua romane scrise in perioade diferite. Asa se face ca "Moromete avea relatii intime cu Victoria Lipan." Probabil ca ar fi avut si cu Mara sau cu Fefeleaga daca le-ar fi cunoscut, spunem noi in gluma.
Un altul este de parere ca "Florica, desi a fost prihanita, a ramas cu buza umflata."
Nici invatatorii nu sunt mai breji. Cineva constata, de pilda, ca "animalele au obligatoriu patru picioare. Natura le ofera iarba si frunze."
Iar daca tot am aflat asta, ne imbogatim cunostintele si cu urmatoarea informatie: "Congresul de la Paris din 1856 a avut loc la Viena in 1851."
Desi zambim, in realitate situatia este de plans. Multi vor sa intre in sistem, chit ca nu sunt de meserie.