Pericolul ascuns al renovarilor de locuinte facute fara autorizatie. Cum isi anuleaza romanii asigurarile de case
In Romania peste 1,6 milioane de locuinte sunt in acest moment asigurate impotriva dezastrelor. Numarul a crescut spectaculos, intr-un singur an.
Din pacate, putini proprietari stiu ca aceste polite de asigurare nu ii despagubesc daca si-au facut in apartament sau in casa modificari fara autorizatie de la primarie. Nici asigurarile facultative nu dau bani in astfel de cazuri. Acelasi lucru se intampla si daca locuinta nu este ingrijita sau daca v-ati schimbat usa de la intrare.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Aceasta familie a pus la pamant fara sa clipeasca trei pereti, pentru a avea mai mult spatiu. Din 2008 incoace, astfel de lucrari sunt incompatibile cu politele obligatorii de asigurare a locuintei. "Daca cetateanul ar fi suficient de onest sa anunte ca lucreaza fara autorizatie, practic polita ar fi anulata, dar de regula descoperim cand are loc un eveniment in aceste situatii PAID are dreptul sa refuze despagubirea", sustine Nicoleta Radu Neacsu, director general PAID.
Cu alte cuvinte, ati platit 20 de euro pe an degeaba daca aveti modificari in casa ce nu apar in releveul locuintei. Indiferent ca modificati peretii de beton, BCA sau rigips, aveti nevoie de autorizatie pentru asta. Altfel puteti fi amendat si obligat sa aduceti locuinta la starea initiala. Au patit-o in ultimii 3 ani peste 2.000 de proprietari doar in Capitala.
Si vanzarile in crestere ale magazinelor de bricolaj arata ca romanii isi fac din ce in ce mai des renovarea acasa in regie proprie. Atentie, insa, daca modificati structura apartamentului sau va faceti orice alta renovare si nu aveti autorizatie de la primarie s-ar putea sa va anulati de buna voie asigurarea.
Sunt insa si cateva lucrari pentru care nu va trebuie aviz: pot fi montate aparate de aer conditionat sau centrale termice, gresie, faianta sau parchet, ori tavane false. Pe langa zugraveli puteti modifica chiar si usile sau ferestrele, insa atentie la ce puneti in loc daca aveti asigurare pentru bunuri sau de furt.
Reporter: Daca modific tamplaria, usile si ferestrele si are loc o spargere. Mai sunt asigurat pentru furt?
Aurel Badea, reprezentantul Uniunii Asiguratorilor: E un exemplu bun. Daca sistemele de protectie respective se modifica, atunci riscul de furt este altul - se plateste despagubire, dar se plateste proportional.
La fel ca in cazul politelor obligatorii, si in cel al asigurarilor facultative proprietarii trebuie sa intretina locuinta. Daca se dovedeste ca din neglijenta sau voit s-a agravat o dauna, atunci compania refuza despagubirea. Puteti anula polita obligatorie si daca locuinta este transformata in spatiu comercial sau de birouri.