Record de asigurari obligatorii de locuinte in tara noastra. Romanilor le e cel mai frica de cutremure si inundatii

Ultima actualizare: 16-04-2014 06:56

Aproape un milion de romani si-au asigurat locuintele. Cu 65% mai multi decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Pe primul loc se afla bucurestenii, cu aproape 200.000 de polite active, dar si in mediul rural oamenii s-au grabit sa incheie asigurari dupa ultimele cutremure si inundatii. Multi se plang ca sunt nevoiti sa plateasca o polita pentru 20.000 euro, desi casele lor valoreaza mai putin.

La Patrauti, in Suceava, aproape o treime din cele 1500 de locuinte au o polita de asigurare obligatorie de 20.000 euro. Totusi majoritatea caselor nu valoreaza mai mult de 10.000 de euro. Proprietarii nu au avut ce face, mai ales ca in zona au tot fost inundatii.

Multe case din comuna Slobozia Conachi, din judetul Galati, au fost inundate in anii trecuti si, cand a venit momentul despagubirilor, unele societati nu au platit sumele asigurate, ci au negociat ca la piata, spun oamenii.

"A venit si mi-a oferit suma de 4.000 de lei. Mi-a spus "negociabil". Dupa un timp mi-a spus ca, pentru mine, asa, ar fi un 4.500 de lei. Un domn de acolo mi-a spus ca toata paguba care s-a produs in urma inundatiilor costa in jur de 53 de milioane", sustine un pagubit.

Societatile specializate au asigurat casele pentru o polita minima obligatorie de 10.000 de euro, indiferent daca aceste constructii sunt din beton sau din chirpici si valoreaza mai putin. Autoritatile vin insa cu explicatii.

"- Orice dauna o am pana in acei 20.000 de euro se plateste in integrum.

- Sa spunem ca e o casa modesta la tara si poate fi refacuta doar cu 15.000 de euro?

- A, sigur, primeste 15.000 de euro in aceasta situatie. Deci nu poate sa primeasca mai mult decat valoarea de reconstructie".

Chiar si asa, anul acesta avem un record de polite. Daca la inceputul lui 2013 erau 750.000 de cladiri asigurate, in 2014 au ajuns la un milion. Atentie, nu se fac asigurari pentru locuintele cu risc seismic, asa numitele cladiri cu bulina rosie. Numai in Bucuresti sunt aproape 400 de imobile care se afla in aceasta situatie.

Cel mai mult a crescut numarul caselor asigurate in Bucuresti. Urmeaza Prahova, Constanta, Timis, Iasi, Galati si Suceava.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO