Scenariul negru al asigurarilor. Romanii risca sa nu primeasca despagubiri in caz de cutremur sau inundatii de proportii
In cazul unui cutremur puternic sau al unor inundatii de proportii, romanii care au asigurari obligatorii nu vor primi despagubiri.
Semnalul de alarma e tras de brokeri, de unele companii de asigurari si de reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Criticii sustin ca sistemul nu are suficienti bani pentru daune si nici nu este capabil sa preia cateva sute de mii de dosare ale cladirilor si masinilor distruse.
In cazul unui cutremur catastrofal cum a fost cel din 1977, ar fi puse la pamant sau distruse partial locuinte asigurate in valoare de 442 de milioane de euro, potrivit societatilor de asigurari din PAID, adica Polul de Asigurare impotriva Dezastrelor.
Caclulele PAID sunt facute doar pentru 1,3 milioane de locuinte - cele care au polita obligatorie. Dar in Romania avem in total 8,3 milioane de case - iar pagubele ar fi de peste 10 miliarde de euro, sustin brokerii.
"In cazul in care pagubele depasesc resursele PAID si recuperarile din reasigurare se autorizaeza Ministerul Finantelor sa contracteze imprumuturi in numele PAID", Nicoleta Radu Neacsu, director general PAID.
In plus, asiguratorii sustin ca nu exista resurse suficiente pentru a evalua pagubele, iar sistemul nu va functiona intr-o situatie critica.
"In cazul unui cutremur catastrofal vreau sa subliniez ca avem pe CASCO estimari de 15.000 de dosare, pe case 322.000 care vin maine, vin brusc peste noi, cei care ne tot pregatim si credem ca sistemele functioneaza perfect, ca telefoanele functioneaza perfect, ca oamenii primesc intr-un call-center a doua zi ce trebuie sa primeasca", a spus Adrian Marin, reprezentant socientate de asigurare.
Cu alte cuvinte, pagubele sunt greu de evaluat si desi au dat 10 sau 20 de euro pe asigurarea pe casa, oamenii ar putea sa nu vada niciun leu din cei 10 sau 20.000 de euro promisi. Solutia celor de la ASF: scumpirea politelor pentru dezastre:
"Nu putem sa mergem cu prime cat mai mici si riscuri asumate cat mai mari. ASF va asigur ca este atenta asupra pietei in general si in special asupra riscului pe care PAID si l-a asumat", a spus Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepresedinte ASF.
Obligatiile celui asigurat si asiguratorului sunt insa aproape imposibil de respectat in caz de dezastru. Paguba trebuie anuntata imediat, potrivit legii, chiar daca omul este in spital sau ramane izolat.
Iar ca sa constate pagubele, un expert trebuie sa vina in termen de 5 zile la fata locului ca sa le evalueze. Asta in conditiile in care evaluatorii asiguratorilor sunt, in medie, mai putini de 10 intr-un judet.