Pericol de moarte! Ata chirurgicala din China, contaminata cu bacterii!

04-10-2008 00:00


Pericol de moarte! Ata chirurgicala din China, contaminata cu bacterii!

La primele analize microbiologice facute de specialistii de la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, unde au ajuns 50 de probe de la mai multe spitale din tara, cateva au iesit pozitive.

Inspectorii de la Ministerul Sanatatii au inceput verificarile, ca sa afle la ce interventii a fost folosita ata nesterila. Zeci de oameni sunt in pericol.

Din primele cercetari, e vorba de patru probe care au iesit pozitive ca fiind contaminate cu spori bacterieni, care odata ajunsi in organism, se inmultesc rapid si provoaca focare de infectie.

Deocamdata, specialistii Institutului nu au anuntat si numele bacteriilor descoperite pe ata chirurgicala din China, dar e posibil ca acestia sa faca parte din grupa bacililor raspanditi in mediul inconjurator.

Totusi, din analizele celor de la Institutul Cantacuzino, nu a fost identificata bacteria Clostridiun tetani, cea care poate transmite pacientului tetanos.

Ata chirurgicala este resorbabila, adica se topeste in organism si este facuta din intestine de miel. Loturile din China nu au fost corect sterilizate. La astfel de fire chirurgicale care se topesc in organism, sterilizarea se poate face numai prin iradiere. 

Cei mai expusi riscului de a se infecta sunt copiii, batranii si persoanele care iau cortizon. La fel sunt si cei care au suferit o interventie chirurgicala la organele din cavitatea abdominala. 

In locul cusut cu ata contaminata se dezvolta o infectie puternica. Sporii bacterieni trec apoi in fluxul sangvin si incet, incet se formeaza cheaguri bacteriene care blocheaza circulatia sangelui. Astfel se produce socul toxic, septicemia severa, care provoaca blocarea inimii si decesul bolnavului.

Ata chirurgicala a fost importata din China de o firma din Prahova, care care distribuie acest produs in intreaga tara, prin cele zece depozite pe care le are in marile orase. Este posibil ca ata nesterila sa fi ajuns in multe spitalele si maternitati.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO