Paștele 2020, o provocare pentru multe state. Țara care a luat cele mai drastice măsuri
Acest Paște în carantină reprezintă o provocare pentru toate țările ortodoxe din regiune.
Chiar dacă preoții s-au împotrivit în unele părți vehement, aproape peste tot au fost impuse restricții dure pentru a ține oamenii departe de biserici, astfel încât să nu se formeze cozi care să permită răspândirea rapidă a virusului. Iar acolo unde nu sunt măsuri stricte, credincioșilor li se recomandă totuși să stea acasă. În România, autoritățile anunță controale sporite, în următoare zile.
În Vinerea Mare, în Grecia slujbele se ţin în spatele uşilor închise. În interior au voie doar preoţii şi câţiva enoriaşi. Liturghia se va transmite pe internet.
Femeie: „Ne rugăm acasă. Nimic nu se schimbă în interiorul nostru. Indiferent de locul în care ne aflăm, credința rămâne credință.”
De departe, cele mai drastice măsuri s-au anunțat în această țară. Aici vor fi interzise deplasările cu mașină sâmbătă și duminică, pentru a-i împiedica pe greci să plece dintr-un oraș în altul, în vizite. Excepțiile de la regulă sunt foarte puține și trebuie să fie foarte întemeiate.
Polițist: „Dacă descoperim că un şofer nu are actele necesare sau nu îndeplineşte cerinţele, îl amendăm şi se întoarce de unde a venit."
Cei care vor încălca interdicția vor fi amendați cu 150 de euro și vor rămâne și fără plăcuțele de înmatriculare ale mașinii.
52.000 de polițiști se vor afla pe străzi, pentru a împiedica orice adunare de oameni. În Grecia s-au înregistrat 2.207 îmbolnăviri și 105 decese din cauza coronavirusului.
Și în Serbia a intrat în vigoare o interdicție de circulație care va fi menținută până marți dimineață la ora 5. Bisericile sunt închise în pofida opoziției vehemente a clericilor sârbi, dar până la interzicerea deplasărilor, unii credincioși s-au dus totuși să se roage înainte de slujba de Paște, la care nu vor mai putea participa.
Femeie: „Voi petrece Paștele acasă cu familia. Dacă n-ar fi fost acest virus, am fi sărbătorit așa cum se cuvine, dar situația e cum e, ce putem face."
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a făcut în cele din urmă apel către oameni să rămână în case.
Preafericitul Irineu, patriarhul Serbiei: „Aceasta este o ocazie pentru noi toți să ne gândim la noi înșine și la întreaga lume. Uite cum un virus a cutremurat și a adus în genunchi o lume și a pus în pericol sănătatea și viețile a milioane de oameni."
În Serbia au fost înregistrate 5318 îmbolnăviri și 103 morți.
În Bulgaria, în schimb, lăcașurile de cult rămân deschise, dar oamenii trebuie să poarte măști și să păstreze distanța socială. Au fost făcute totuși recomandări credincioșilor de a sta acasă, care au fost și ascultate, întrucât la slujbele de vineri dimineață, bisericile nu au fost aglomerate.
Părintele Anghel, Biserica Sf. Sofia: „Giulgiul lui Hristos va fi pus în centrul bisericii și va fi îngrădit. Credincioșii nu vor avea voie să-l atingă și nici să-l sărute."
Reporter: „Pentru ce va veți ruga azi?”
Bărbat: „Pentru binele întregii omeniri.”
Pe de altă parte, pe perioada Paștelui, se restricționează deplasarea între orașe, astfel că Sofia, capitala, intră în carantină și nimeni nu mai poate intra sau ieși din oraș.
Autoritățile au luat această măsură drastică pentru că joi mii de locuitori au părăsit Sofia fără a avea un motiv întemeiat, altul decât că vor să petreacă sărbătorile la rude sau la prieteni în provincie, zădărnicind astfel eforturile de stopare a răspândirii virusului. Și în Bulgaria până acum sunt 825 de bolnavi și 40 de morți.
Nici la est de noi, în Republica Moldova, nu se închid bisericile, dar autoritățile au transmis populației să stea acasă. Cei care încalcă acest sfat riscă să fie amendați. Peste Prut sunt 2154 de cazuri de COVID19 și 54 de decese.
În Rusia lăcășurile de cult rămân deschise, dar autoritățile și conducătorii Bisericii Ortodoxe Ruse le cer credincioșilor să stea acasă. Măsuri mai restrictive care merg până la interdicția de a participa la slujbe sunt luate în regiunea capitalei, unul dintre cele mai mari focare de coronavirus din Rusia. În toată țara, până acum au fost depistate 32.008 cazuri și 273 de decese.
În România s-a stabilit deja că nimeni nu are voie să meargă la biserică în aceste zile. Pentru a se asigura că interdicțiile nu vor fi încălcate, autoritățile au mobilizat forțe impresionante de ordine. Peste 36.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali și militari vor fi în stradă în aceste zile de sărbătoare și vor intensifica toate controalele, așa încât ordonanțele militare să fie respectate. Deplasările persoanelor vor fi verificate, mai ales în preajma bisericilor, iar parcurile și zonele de agrement vor fi păzite zilnic.