Părintele Necula: ”Rămâneți în case. Nu din frica morții”. Mesaj pentru credincioși
Părintele Necula îi roagă pe credincioși să stea în casă de Paște, ”nu din frica morții, ci pentru că-și iubesc viața”.
”Îi rog să rămână în case. Nu din frica morții, ci pentru că-și iubesc viața. Îndrăznesc să cred că își iubesc Biserica. Pentru a nu fi prilej de scandal și sminteală celor care nu cred în civismul Ortodoxiei. Pentru că-și iubesc părinții, familia și Patriarhul, pe arhierei și preoții parohi, pentru că-și iubesc rădăcina străbună a bunului simț. Nu din amenințări se schimbă mentalități sociale, ci din educație. De aceea, primiți, vă rog, cuvânt bun. De sănătate și pace. Iar celor pentru care Paștile e doar o altă zi din calendar vă doresc o zi bună. Cu frumuseți pe suflet și pace în gând”, a spus Constantin Necula într-un interviu pentru Tribuna.
Preotul precizează că oamenii trebuie să asculte de ce transmit autoritățile în contextul pandemiei de coronavirus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Una din lecții este aceea a ascultării civice, ascultare care a fost identificată de Însuși Domnul Hristos în acele cuvinte celebre- „dați ce este al Cezarului, Cezarului și cele ale lui Dumnezeu, lui Dumnezeu”- care aplicate corect ne-ar fi scutit de multe dictaturi ori devieri ideologice”, a declarat părintele Necula.
”Nu banii sunt problema, ci gestionarea acestora”
Constantin Necula consideră că acestă criză a evidențiat slăbiciunile noastre, dar și ale sistemului.
”În contextul acesta al Covid-ului 19 am început, sper, să ne punem întrebări și asupra greșelilor noastre. Ca oameni și ca sistem. Se văd fisurile și ruperile din rezistența acestora. Vedem că nu banii sunt problema, ci gestionarea lor. Că nu diplomele sunt problema, ci caracterele pe care se afișează știința dobândită. Că demisiile sunt efecte ale unei supraîncărcări de tensiune sufletească, cea mai proastă gestionare a pandemiei fiind aspectul ei de psihiatrie social”, a afirmat părintele Necula.
”Învierea de anul acesta are cu sine și conotația unui post dublat de carantină. Un soi de sihăstrie împreună cu aceia pe care-i iubim și ne sunt familie. Cred, personal, că aici a fost restartarea responsabilității noastre. Reasumarea familiei. Inclusiv prin asumarea distanței sociale, pentru protejarea celor mai în vârstă. Cu alte cuvinte și Paștile acesta este despre Hristos și despre familie”, a mai spus preotul.
”Greșelile pot costa foarte mult”
Potrivit acestuia, Biserica ”a răspuns corect” la această criză.
”Biserica a răspuns corect, în funcție de evoluția stării de izolare. A parcurs perioada cu persoane acceptate în locaș, apoi a slujit pe scări sau în afara locașului și acum își împlinește menirea de maică a Neamului din izolarea indicată de lege. Greșelile din teren pot costa foarte mult și cele câteva excepții ne-au dovedit că soluția așezării în sihăstria fizică a momentului e soluția corectă. Am ascultat, mai ales în ultimele zile, tot soiul de argumentări ale ieșirii din stare de izolare la vremea Paștelui, mai ales excesul unora de a cere locașuri deschise, mulțimi adunate cu orice preț. Actualele norme – care încă nu sunt bătute în cuie – efortul patriarhiei de a găsi cea mai echilibrată soluție – cu riscurile media pe care le-am văzut - mi-au adus aminte cât de greu este să lucrezi în favoarea oamenilor fără să expui oamenii”, a mai spus părintele Necula.