Paștele Ortodox 2020. Unde pot urmări credincioșii slujba de Înviere
Pentru că situația o impune, în noaptea cea mai importantă a creștinătății, cea de Înviere, toate bisericile ortodoxe și greco-catolice vor fi închise. Asta nu înseamnă că suntem privați de slujbe.
Foarte multe dintre lăcășurile de cult au camere de filmat, iar preoții vor intra în direct prin internet și televiziune.
Telespectatorii PROTV vor putea urmări slujba de înviere de la Catedrala Patriarhală chiar înainte de miezul nopții.
Dosoftei Șcheiul, are ecleziarh al Catedralei Mitropolitane Iași: „Vor fi amplasate camerele una în dreapta și una în stânga sfântului altar, una în spate, care o să-i prindă pe cei care vor ieși prin sfintele uși și de acolo, de la balcon, o să fie altă cameră care va prinde tot perimetrul general”.
Aproape 3.000 de oameni se strângeau în anii trecuți la Catedrala Mitropolitană din Iași. Acum, slujba de înviere va fi transmisă online prin intermediul a patru camere de filmat.
Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: „Toți cei care se ocupă, operatorii, echipa tehnică lucrează de acasă. Totul se face de la distanță. Camerele sunt instalate, a trebuit să ne dotăm și cu camere care pot fi controlate de la distanță pentru a se face un zoom, un prim plan, astfel încât pe cât se poate credincioșii să poată fi părtași la toate slujlbele din perioada aceasta, dar mai ales la slujba de Înviere”.
Și în Cluj Napoca oamenii vor avea posibilitatea să participe - de la distanță - la momentele de rugăciune din cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. E nevoie însă ca enoriașii să aibă o conexiune bună la internet pentru a putea urmări sfintele liturghii.
Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului: „Vom putea să ne bucurăm împreună chiar și prin mijloacele de comunicare la distanță, de comuniunea pe care ne-o dă Învierea Domnului. Suntem inimă lângă inimă și suntem convinși că Învierea Domnului rămâne cea mai mare promisiune că viață biruiește și moartea.”
Curtea Catedralei Încoronării din Alba Iulia - plină de oameni altă dată - va rămâne pustie anul acesta. Dar începând cu Joia Mare, liturghia și predicile vor ajunge în casele credincioșilor prin intermediul tehnologiei.
Oliviu Butoi, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei de Alba Iulia: „Arhiepiscopia Alba-Iuliei transmite LIVE toate ceremoniile, toate procesiunile și slujbele religioase din săptămâna sfintelor pptimiri și cele din săptămâna luminată”.
Slujba de Paști va fi transmisă pe siteul doxologia.ro și pe conturile de pe rețelele sociale ale portalului creștin ortodox.
Cei care nu au acces la internet vor avea posibilitata să urmărească la televizor ceremoniile religioase. Astfel, începând de joi, toate slujbele săvârșite la Catedrala Patriarhală vor fi difuzate integral de postul de televiziune al Bisericii Ortodoxe Române - Trinitas.
Și telespectatorii PRO TV vor avea ocazia să urmărească Slujba de Înviere de pe Dealul Mitropoliei chiar înainte de miezul nopții.