Românii și ”dezlegarea” la pandemie pentru a merge la biserică. Ce fac de Paște celelalte țări ortodoxe

Românii au primit ”dezlegare” la pandemie ca să meargă la biserică. Ce fac de Paște celelalte țări ortodoxe
Inquam/ Catalin Caciuc

MAI a redeschis bisericile înaintea Paștelui, deși a închis inițial toate lăcașurile de cult, în contextul pandemiei. Ulterior, Iohannis a anulat ordinul. Situația este la fel de confuză în aproape toate țările ortodoxe din regiune, cu excepția Greciei.

Klaus Iohannis a anunțat, înaintea ședinței cu membrii Guvernului pentru stabilirea măsurilor impuse de prelungirea stării de urgență, că ”așa zisul” acord dintre MAI și Biserica Ortodoxă Română a fost ”prea optimist”. 

„Stați acasă, altfel, după sărbători vom avea înmormântări”, a mai spus președintele.

Românii ar fi putut merge, cu anumite condiții, la biserică în zilele premergătoare Sărbătorii Învierii, urmând ca ritualurile de Paște să fi fost săvârșite inclusiv de forțele de ordine, care vor distribui populației aflate acasă Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim.

Potrivit acordului încheiat între MAI și Patriarhie, doar românii sub 65 de ani urmai să meargă, vineri și sâmbătă, la biserică, pentru a lua pâinea sfințită.

Citește și
Vladimir Putin
Putin recunoaște pentru prima dată gravitatea pandemiei: "Avem o grămadă de probleme". De ce este criticat
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Documentul integral al acordului dintre Ministerul Afacerilor Interne și Biserica Ortodoxă Română poate fi descărcat la finalul articolului.

Aceștia trebuiau să respecte regulile de distanțare socială și să completeze în declarația pe propria răspundere la scopul deplasării ”ridicarea Sfintelor Paști”.

În noaptea Învierii, lumina urma să fie distribuită de voluntarii parohiilor și de către echipajele MAI credincioșilor aflați în proximitatea casei.

Situația este însă la fel de complicată în aproape toate țările ortodoxe din regiune.

 

Bulgaria

 

În Bulgaria, unul din puținele state în care bisericile nu au fost închise, se va oficia slujba de Paște, dar în afara incintelor de cult, așa cum s-a întâmplat și de Florii.

Atât Sinodul Bisericii Bulgare, cât și autoritățile au făcut un apel la credincioși să rămână acasă, dar bisericile au rămas deschise, iar slujbele se desfășoară în continuare.

„Le-am spus mitropoliților când m-au sunat și i-am sunat și eu să facă tot posibilul să mențină distanța între credincioși, să dezinfecteze icoanele și locul unde se întâlnesc,” a transmis săptămâna trecută premierul Bulgariei în timpul unui briefing de presă pe tema coronavirusului, scrie Basilica, agenția de presă a Patriarhiei Române.

„Oricare ar fi măsurile pe care le luăm, Dumnezeu să ne ajute. Doar Domnul ne poate scăpa de această criză. Aceasta este părerea mea pe acest subiect,” a spus premierul bulgar Boiko Borisov în timp ce și-a făcut semnul sfintei cruci.

Pe de altă parte, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Bulgaria a decis să renunţe la zborul tradiţional la Tel Aviv, în Israel, pentru aducerea Luminii Sfinte.

Biserica a redirecționat fondurile către combaterea coronvirusului.

 

Moldova

 

Slujba de Înviere se va desfășura în bisericile cu ușile închise, chiar dacă nu există o interdicție explicită a accesului în lăcașurile de cult.

Președintele Igor Dodon și Biserica Ortodoxă au transmis credincioșilor să stea acasă și să urmărească slujba de la televizor.

În biserici se vor afla doar preoții și slujitorii necesari desfășurării slujbei, credincioșii fiind ”puternic încurajați” să rămână acasă, a scris Accent TV.

 

Rusia

 

Și în Rusia situația este neclară, din moment ce Biserica Ortodoxă și autoritățile recomandă credincioșilor să stea acasă în noaptea de Înviere, dar fără o interdicție clară în aceste sens.

Astfel, bisericile vor avea ușile închise pentru ”grupurile mari de credincioși”, a scris Radio Europa Liberă, în timp ce The Moscow Times spune că bisericile au refuzat să își închidă ușile, în ciuda recomandărilor oficiale.

Se încearcă păstrarea distanței sociale ca metodă de prevenție, dar acest lucru nu este întotdeauna respectat, mai arată Moscow Times.

De altfel, și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, a transmis credincioșilor ”să ne abținem să mergem la biserică”, fără a vorbi despre o interdicție fără echivoc.

 

Grecia

 

Grecia este singura țară ortodoxă care s-a arătat consecventă restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19.

Sfântul Sinod a anunțat clar că toate bisericile vor rămâne închise pe toată durata sărbătorilor de Paște, precizând că "înţelege pe deplin neliniştea Republicii Elene în această perioadă crucială".

Guvernul a luat decizia de a anula toate evenimentele religioase din biserici, cu excepția înmormântărilor, lăcașurile de cult rămânând deschise doar pentru ”rugăciune individuală”.

 

Serbia

 

Autoritățile au decis că bisericile vor rămâne închise de Paște, însă Biserica Ortodoxă Sârbă nu va respecta această interdicție, scrie Agerpres.

Biserica Ortodoxă Sârbă a cerut ridicarea interdicţiei, pentru a permite credincioşilor să participe la slujba de Înviere.

Preşedintele Aleksandar Vucic, care a anunţat măsura marţi seara, la televiziunea de stat RTS, a adăugat: ”Îi voi cere în genunchi patriarhului să revină asupra cererii, dar cu siguranţă nu vom aresta preoţi”. El a precizat că susţine recomandările medicilor care au propus restricţia excepţională.

 

Macedonia de Nord

 

Nici în Macedonia de Nord nu este permisă prezența credincioșilor la slujba de Înviere, autoritățile impunând restricții speciale, de vineri seara până marți.

Anterior, Biserica Ortodoxă din Macedonia de Nord le-a cerut enoriaşilor care doresc să meargă la biserică înainte de interdicţie să respecte instrucţiunile de distanţare socială şi să nu sărute icoanele.

 

Muntenegru

 

Enoriașilor din Muntenegru le-a fost interzis de pe 22 martie intrarea în biserici, pentru a se evita răspândirea virusului. 

Arhiepiscopul Amfilohie şi mai mulţi preoţi, care au încălcat interdicţia împreună cu el, au fost arestaţi duminica trecută, dar procuratura nu a luat încă o decizie în privinţa lor.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
VIDEO Metoda inventată de mai mulți vecini din Napoli. Cum au ciocnit pahare de șampanie de la balcon
VIDEO Metoda inventată de mai mulți vecini din Napoli. Cum au ciocnit pahare de șampanie de la balcon

Izolarea din timpul pandemiei de coronavirus le-a pus imaginația la încercare locuitorilor din Napoli.

Putin recunoaște pentru prima dată gravitatea pandemiei:
Putin recunoaște pentru prima dată gravitatea pandemiei: "Avem o grămadă de probleme". De ce este criticat

Rusia a anunțat, marți, un nou record de cazuri confirmate: 2.774, la numai o zi după ce președintele Putin a avertizat că rușii trebuie să se pregătească pentru o „criză extraordinară” provocată de Covid-19.

Angajații din România și-au luat gândul de la prima de Paște. La ce cheltuieli au renunţat în pandemie
Angajații din România și-au luat gândul de la prima de Paște. La ce cheltuieli au renunţat în pandemie

80% dintre angajați nu se mai așteaptă să primească primă de Paște în contextul pandemiei de coronavirus, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.