Pârtia de schi din Bistrița care a costat milioane de euro, deși nu are zăpadă aproape niciodată. ”Nu își avea rost aici”

05-02-2021 08:32


Pentru pârtia pe care s-a putut schia în trei ani, în total, doar o lună, se pregătesc investiții.

Este vorba despre deja cunoscuta Pârtie Cocoș din Bistrița, unde echipamente de milioane de euro zac nefolosite, pentru că zăpada lipsește.

Acum, noul primar vrea un alt teleschi și o extindere a traseului.

"Nu e decizia noastră dacă o pornim sau nu, problema este că trebuie să fie funcțională. Mi se pare puțin înghețată! E înghețată. Și locul de debarcare e chiar periculos".

Aflată la o altitudine de puțin peste 670 de metri, Pârtia Cocoș nu este nici în acest sezon acoperita cu zăpadă. Pe traseul pe care ar trebui să își facă apariția schiori care alunecă pe omăt vedem porțiuni întinse de pământ și gheață.

De la începutul anului și până acum, iubitorii sporturilor de iarnă au putut profita de acest loc doar șase zile. A fost deschisă însă doar baza pârtiei. Asta deși autoritățile au investit mai bine de 5.000 de euro în tunuri de zăpadă.

Schior: "Trei zile am schiat. Este inacceptabil ca pentru o săptămână să ții o asemenea investiție, orice om de afaceri se leapădă de așa ceva”.

Schior: ”Dacă primăria și-ar da interesul mai mult și ar înțelege cu adevărat cum se face zăpadă acolo, când trebuie să o bați, când trebuie să o deschizi, poate ar funcționa mai mult”.

Schior: E o altitudine foarte mică, 600 de metri e foarte puțin pentru o pârtie de schi.
Reporter: De câte ori ați fost pe pârtie?
Schior: De două ori”.

5,5 milioane de euro pentru câteva zile de schiat pe an

 

De la început pârtia, pentru care s-au cheltuit inițial 5,5 milioane de euro, pare să fi fost sortită eșecului. După marea inaugurare din 2018, zăpada a rezistat, în total, în acel sezon, doar 10 zile. În următorul an s-a schiat 14 zile, cu întreruperi. Iar în 2020, 4 zile.

Localnic: "Nu își avea rost aici, sunt de 30 de ani aici, în 30 de ani a fost o lună zăpadă, în rest nu a fost niciodată ca să țină două săptămâni laolaltă”.

Primarul are însă planuri mari.

Ioan Turc, primar Bistrița: ”Cel mai probabil vom investi într-un alpin coaster, o sanie de vară. Credem că putem lua în calcul o extindere a pârtiei mici prin montarea încă a unei instalații de teleschi, de la aproximativ 300 de metri cât are acum, putem ajunge la 600-700 de metri”.

Suma ce va fi alocată pentru aceste investiții din bugetul local urmează să fie stabilită.


VIDEO PROTVPLUS.RO