Ferme romanesti, pe piata imobiliara. Strainii fac profit de pe urma falimentului din agricultura
Uitata de guvernanti si de bugetele anuale, agricultura noastra e la pamant. Taranii traiesc de pe o zi pe alta, dar paradoxal strainii ies in profit. Cumpara pamant la noi, pentru ca este ieftin, fac investitii minime, apoi scot totul la vanzare.
Familia Hani a dat Elvetia pe Romania. Pe meleagurile natale cine detine 80 de hectare este considerat mare proprietar. In Arad, in schimb, elvetienii au putut sa cumpere 900 de hectare de teren necultivat. Astfel si-au implinit visul: sa faca agricultura ecologica. Investitia initiala s-a apropiat de un milion de euro.
"In Elvetia, nu e nicio sansa sa cumpere teren. Acolo totul se mosteneste, cine are teren il pastreaza, nu il vinde", spune Christian Hani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Noii proprietari nu sunt niste investitori in costum si cravata. Stiu bine ca agricultura se face pe camp, nu intr-un birou, asa ca trudesc fara rusine, cot la cot cu muncitorii.
Inainte de a cultiva suprafata de teren cu secara, terenul a fost ingrasat natural cu o cultura de trifoi alb. Astfel au economisit mii de euro, bani pe care i-ar fi dat pe ingrasaminte ecologice.
In judetul Timis, un alt investitor strain a vazut potentialul urias din agricultura noastra. A cumparat un complex zootehnic acum cativa ani, l-a pus la punct si l-a scos la vanzare, pentru jumatate de milion de euro.
Ceea ce inseamna ca agricultura reprezinta o investitie sigura in Romania. Doar noi nu stim asta. Dar strainii scot bani frumosi. Si, cum ofertele curg lant, nu vand primului venit.
Economistii spun ca in perioadele de recesiune marii investitori ramasi pe piata si-au indreptat atentia si banii catre pamant. Cea mai ieftina ferma din tara, scoasa la vanzare costa 60.000 de euro, iar cea mai scumpa, depaseste 5 milioane de euro.
Citeste si:
De ce i-au condamnat milioane de oameni pe niste parinti dupa ce au vazut aceasta inregistrare
Ironia sortii in cazul politistului care si-a executat parintii. Organele lui vor salva 4 vieti
Salariul si economiile lui Nicolae Ceausescu. Cat castigau romanii acum 23 de ani