Romania ar putea redeveni granarul Europei. E nevoie de 3,6 miliarde euro

10-05-2011 17:28

Pentru asta ar trebui insa finalizat canalul Siret-Baragan, inceput inainte de revolutie si apoi abandonat. Constructia pare vitala pentru agricultura deoarcere cu apa din canal s-ar putea iriga 700.000 de hectare de teren.

Afirmatia ii apartine ministrului agriculturii care cauta acum cateva miliarde de euro pentru acest proiect.

Constructia acestui canal ar insemna pentru Romania o productie in plus de fructe, legume si cereale in valoare de 120 de milioane de euro pe an. Prin irigarea corecta a terenurilor am putea produce in zona peste 300.000 de tone de grau si peste 100.000 de tone de fructe si struguri.

Visul frumos costa insa 3,6 miliarde de euro. Banii pot fi alocati atat din fonduri europene, cat si prin parteneriate publice private. Din 1986 si pana in 1989 am construit 11 kilometri de canal. De la punctul zero Acumularea Calimanesti de pe Siret pana la Visita. Asta inseamna doar 5% din proiect si putin peste 20.000 de hectare irigate.

Dupa Revolutie s-au mai construit putin peste 5 kilometri dintre cei 190 preconizati, iar pana la kilometrul 50 au fost facute doar amenajarile, asa ca, potrivit specialistilor de la mediu si agricultura, si acestea vor trebui reparate partial.

Odata construit, canalul va strabate judetele Vrancea, Braila, Buzau si Ialomita pana la punctul final, kilometrul 190, Lacul Dridu, la nord de Bucuresti.

Canalul Siret-Baragan va avea intre 8 si 20 de metri latime, 8 metri adancime. Sefii de la Agricultura iau in calcul si varianta in care acesta va fi navigabil ca sa impuste doi iepuri dintr-un foc: si irigatii si transport de marfuri.

Ministrul Agriculturii spune ca a discutat inclusiv cu comisarul european Dacian Ciolos varianta finantarii anumitor tronsoane din bani europeni. In iunie, sefii de la Agricultura vor scoate la licitatie tronsoanele canalului Siret - Baragan.

Citeste si:

Casa Regala a Romaniei a rupt toate legaturile cu Casa de Hohenzollern

Imagini socante. Pieton aruncat 5m in aer dupa ce a fost lovit de autocar

 


VIDEO PROTVPLUS.RO