Salariul si economiile lui Nicolae Ceausescu. Cat castigau romanii acum 23 de ani
Pe vremea comunismului traiam mai bine, declarau intr-un sondaj facut in urma cu sase luni, jumatate dintre romani. Potrivit statisticilor, salariile de atunci sunt apropiate valoric de cele de acum, iar cel mai mult castiga Nicolae Ceausescu.
Potrivit unei cercetarii realizate la comanda Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, jumatate dintre cei care au raspuns intrebarilor spuneau la inceputul anului 2011 ca vad in comunism "o idee buna". Specialistii care au analizat datele sunt de parere ca romanii nu sunt neaparat nostalgici, ci mai degraba frustrati din cauza situatiei economice dificile din prezent
Cum a ajuns aceasta masina intr-un microbuz. VIDEO
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Salariile "pe vremea raposatului"
Datele existente la Biroul International al Muncii, din perioada comunista, arata ca venitul mediu net pe economie in 1989 era de aproape 3.000 de lei (200 dolari). In prezent, venitul mediu net pe economie este de 1.500 de lei (515 dolari).
Pe ramuri industriale, cel mai bine castigau muncitorii din constructii. Salariul net lunar era aproape de 3.600 de lei (echialentrul a 241 de dolari). Urmatorii pe lista celor mai bine platiti erau minerii (3.500 lei), lucratorii din domeniul gazelor (3.300) si electricitatii si bancherii (3.200 lei).
Cele mai mici salarii erau in domeniul alimentatiei publice, turismului si restaurantelor, unde media era de 1.500 de lei pe luna.
Cat era salariul conducatorului
Salariul oficial al lui Nicolae Ceausescu era de 18.000 lei (aproximativ 1.200 dolari la cursul oficial de schimb din 1989, avand o medie de 14,92 lei, echivalent al salariului mediu din SUA in acea perioada). Din aceasta suma, Ceausescu depunea 5.000 lei la CEC in fiecare luna, in contul copiilor sai, potrivit Wikipedia.
Potrivit calculelor teoretice, in acel cont s-ar fi adunat 130.000 de dolari, daca depozitul ar fi fost alimentat lunar, timp de 20 de ani.
Raportul dintre salariul presedintelui republicii si cel mediu pe economie era, inainte de '89, de 1/6.
Raportul dintre salariul cel mai mare si cel mediu
In prezent, cel mai mare salariu din sectorul public este castigat de presedinte. Acesta incaseaza lunar 7.500 de lei (aproximativ 2.570 de dolari). Raportul din salariul acestuia si cel mediu pe economie este de 1/5.
Conturile secrete
Au existat zvonuri ca Nicolae Ceausescu detinea conturi secrete in stranaitate.
In 1990 guvernul de atunci a angajat o firma canadiana de audit pentru a gasi banii dictatorului si ai Securitatii. Expertii canadieni de la Peat Marwick Thorne nu au obtinut documentele de la Parchetului General asa ca au renuntat.
In 2008, o comisie parlamentara a redactat un raport pe aceasta tema, fara niciun rezultat concret.