Padurile din zona Banatului, pline cu zeci de zimbri adusi din Europa. Cum pot fi vizitati de turisti

Ultima actualizare: 15-09-2015 07:01

Zeci de zimbri adusi din toata Europa se vor plimba in curand prin padurile din zona Banatului. Doua organizatii neguvernamentale incearca sa dezvolte un model nou de ecoturism si-au adus in zona zimbrii.

Un numar mic de vizitatori pe zi, dispusi sa plateasca mai mult, vor putea admira aceste animale superbe, disparute de pe meleagurile noastre.

Zimbrii au fost adusi la Armenis, in judetul Caras Severin din toata Europa, din donatii. Sunt tinuti aici pentru a se adapta inainte sa fie lasati liberi pe o suprafata uriasa: peste 60.000 de hectare. Initiatorii proiectului, Rewilding Europe si Fondul Mondial pentru Natura, vor sa aduca si turisti in zona.

Oana Mondoc, specialist comunicare WWF Romania: "Se organizeaza tururi pe care rangerii la conduc, in grupuri foarte mici, programate inainte. Nu poti sa vii pur si simplu in Armenis pentru ca nu e o rezervatie in care vine lumea si pleaca, idee e sa ai o experienta mult mai profunda. Parcurgi la pas, in grupuri mici, ii apreciezi in liniste."

Zona este supravegheata video pentru ca braconierii sa
fie tinuti la distanta. Iar zimbrii s-au invatat cu paznicii care le dau de mancare.

Daniel Hurduzeu Trifu, ranger: "Dupa voce ne cunoaste, anul trecut veneam cu masina, intram la ei si cand intram stiau ca avem hrana".

Rezervatia are deja doua vedete, pe Romanita si pe Birk, femela fiind cea care conduce intreaga turma. Proiectul este ambitios: pana in 2025, in Carpatii Meridionali, sa existe 500 de exeplare.

Zimbrul - o subspecie europeana a bizonului american - a disparut de la noi acum doua secole, in urma vanatorii excesive.

Acum, populatii mai mari traiesc doar in rezervatii: in judetul Neamt, la Dragos Voda, la Bucsani, in Dambovita, in Valea Zimbrilor, in judetul Brasov si la Hateg. Chiar daca sunt asemanatori ca aspect, zimbrii nu sunt aceeasi specie cu bourii, cu care sunt confundati adesea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO