Pacienta cu grave afectiuni ale rinichiului, operata de "Da Vinci"


Ultimul update: Marti 08 Mai 2012 05:47
Data publicarii: Duminica 13 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

"Da Vinci" insista sa ne arate ca interventiile chirurgicale importante nu sunt neaparat si complicate. Robotul, proaspat instalat intr-un spital din Cluj, a mai consemnat o premiera.

 

O pacienta cu grave afectiuni ale rinichiului a fost operata cu ajutorul lui, de o echipa formata din medici romani si italieni.

Are patru brate, vedere de inalta definitie si taie mai precis decat mana celui mai bun doctor. Robotul Da Vinci a costat 2 milioane de euro, insa face toti banii.

O interventie cu acest robot are anumite avantaje in comparatie cu procedeul clasic. Pentru ca inciziile sunt mai mici, sangerea scade foarte mult, iar pacientii se refac de cinci ori mai repede.

Exista numai 160 astfel de roboti in lume si fiecare in parte e o bijuterie a tehnicii. Din pacate, echipamentul este unic in tara noastra, iar Ministerul Sanatatii nu deconteaza deocamdata interventiile.

La doar 33 de ani, pacienta aflata pe masa de operatie suferea enorm. Glanda suprarenala ii secreta prea mult cortizon si s-a ajuns astfel la complicatii. Medicii au hotarat ca ea trebuie sa fie prima persoana cu probleme renale pe care o poate ajuta robotul Da Vinci.

Glanda suprarenala a fost extirpata fara probleme. Medicii clujeni au intrat in sala, asistati de doi specialisti de la o clinica recunoscuta din Italia.

Recuperarea se face in trei zile. S-a bucurat de aceasta informatie si o alta femeie pe care o asteapta sanatoasa acasa, cei sase copii.

O asemenea interventie costa 10.000 de lei. Pacientele de duminica au avut noroc si nu platit niciun leu. Ceilalti insa nu vor beneficia de gratuitate.

DaVinci, cel mai performant robot chirurgical din lume, si in Romania!
RoboCue, primul robot antrenat pentru a salva oameni
VIDEO PROTVPLUS.RO