Povestea emoționantă a fraților Lari și Edmund și a bunicii lor, care îi crește. „De unde bani și de ghiozdan și de caiete?”

copii nevoiasi

Edmund avea un an, iar Lari trei ani când și-au văzut ultima dată mama. De când se știu au stat cu bunica. „Eu i-am crescut, eu m-am luptat pentru ei, eu le-am fost și mamă și tată” povestește femeia.  

Povestea lor, spusă de învățătoarea Școlii Primare Nucșoara de Jos în cadrul celei mai mari campanii de mobilizare socială lansate de organizația Narada, în colaborare cu Inditex, „1 copil încălțat = 1 destin dezlegat”, este povestea a mii de copii din România, care se luptă cu o viața grea și care se simt marginalizați și rușinați din cauza lipsurilor de bază pentru a merge la școală: cum ar fi un ghiozdan, rechizite, o geacă de iarnă sau o pereche de ghete.

Lari și Edmund, copiii ale căror rechizite sunt condiționate de miezul de nucă spart

Lari și Edmund au cunoscut în viață mângâierea și alinarea bunicii lor, precum și zâmbetul din privire al străbunicii. Sunt singurele două femei ce au grijă de ei și, așa cum pot ele, ar da pământul peste cap ca lor să le fie bine.

Bunica e femeie fără prea multă școală, însă viața a învățat-o atât bune, cât mai ales rele. Provine dintr-o familie cu nouă frați, din care au mai rămas doar opt azi și, deși străbunica nu avea nici ea, la rândul ei, carte, i-a crescut în credință și cu frică de Dumnezeu și le-a insuflat cea mai de preț valoare: să aibă grijă unii de alții, să se iubească și să se ajute între ei.

Citește și
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

Iar asta a fost lecția de căpătâi pentru că, în fața vieții, a fost singura care i-a scos la liman.

Când a fost vremea ei, bunica s-a căsătorit cu un bărbat din Nucșoara de Jos, un sat destul de izolat din județul Prahova și a făcut copii cu el. I-a crescut așa cum a putut, încercând să-i învețe aceleași valori și principii cum însăși a învățat de la mama ei.

Soțul însă i-a murit, iar fiica a rămas însărcinată de foarte tânără, i-a născut pe Edmund și pe Lari, iar apoi a ajuns în Franța. Tatăl copiilor și-a văzut de calea lui în viață, iar copiii au ajuns în grija mamei ei.

Edmund are o mică problemă neurologică, motiv pentru care, deși are 12 ani, este încă în clasa a IV-a. A ajuns totuși aici, în ciuda lipsurilor, pentru că bunica lui i-a urcat săptămână de săptămână în autobuz și s-a dus cu el la terapie și la medici, iar progresele se văd cu ochiul liber.

Lari învață foarte bine la școală, chiar dacă de multe ori nu are nici pe ce scrie, că rămâne fără rechizite. De unde bani și de ghiozdan și de caiete? Femeia îi crește din ajutorul social și alocații. Anul acesta copiii puteau primi bursă socială, bani extrem de importanți în casă, dar pentru că părinții lor au plecat fără nicio semnătură, o procedură legală i-a împiedicat pe copii să fie ajutați.

„Primarul mi-a promis că ne ajută pe timp de vară, la fel și doamna învățătoare și frații mei. Trebuie să ne descurcăm cumva”, mai spune bunica, cu mâinile înnegrite de nuci pe care le cumpără de prin vecini, le sparge și le vinde apoi la piață ca să mai aducă un ban în casă și să le cumpere copiilor cele necesare pentru la școală.

„În fiecare an noi, cadrele didactice, încercăm să găsim sponsorizare pentru a putea aduce un zâmbet pe buzele copiilor și a le pune pe bancuță o mică surpriză”, spune învățătoarea Cepoiu Cătălina.

„Însă elevii noștri provin și din zone defavorizate, avem elevi care nu știu ce este aceea vacanță la mare sau la munte. Ei își petrec zilele pe ulițele satului jucându-se cu materiale din natură. Rar sunt cei care au o bicicletă. Îmi doresc enorm ca în septembrie toți elevii școlii noastre să găsească pe lângă manuale și câteva rechizite pe care sa le folosească în timpul anului”.

Povestea celor doi frați este și povestea altor copii care au nevoie să fie ajutați să meargă mai departe.

Cu acest scop, organizația Narada și-a propus ca, în colaborare cu Inditex, companie care investește deja în rezolvarea nevoii a 1.000 de copii, să adune cât mai mulți susținători în aceeași cauză, pentru a ajuta minimum 2.500 de copii, pentru început, să se reîntoarcă în această toamnă la școală, fără a-și mai căra cărțile în pungă și fără a le mai fi rușine că poartă haine căpătate și nu au niciodată rechizite sau pantofi.

Obiectivul Narada prin „1 copil încălțat = 1 destin dezlegat” este de a sprijini fiecare copil cu câte un kit ce va conține: o geacă de iarnă, cât mai călduroasă, o pereche de încălțări noi și comode, ghiozdan.

Și toate rechizitele de care au nevoie acești copii care, într-un procent de 80%, provin din mediul rural, iar majoritatea dintre ei răspunde nevoii urgente de intervenție.

Oricine poate contribui printr-un SMS la numarul 8864 cu textul EDUCATIE, online pe descult.hartaedu.ro, unde se află poveștile acestor copii, în „Jurnal al profesorilor”, acolo unde cadrele didactice i-au caracterizat cu emoție și dorința de a-i ajuta să crească frumos și echitabil.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
NEWS ALERT Jordan Chiles a făcut apel la TAS pentru a-și recupera medalia de bronz, câștigată de românca Ana Bărbosu!
Citește și...
Povestea lui Dorin, care visează să ajungă matematician. „Îi e rușine să spună că îi e foame”
Povestea lui Dorin, care visează să ajungă matematician. „Îi e rușine să spună că îi e foame”

Orele de matematică sunt pentru el domeniul în care parcă plutește. Activ, implicat, atent și priceput. Colegul lui de bancă este convins că Dorin va ajunge matematician.

Valeria, poveste impresionantă de viață. Profesoară: Este unul dintre acei copii pe care maturizarea i-a găsit prea devreme
Valeria, poveste impresionantă de viață. Profesoară: Este unul dintre acei copii pe care maturizarea i-a găsit prea devreme

Povestea Valeriei este și povestea a 8.219 de alți copii pentru care organizația Narada a dat startul uneia dintre cele mai mari campanii de mobilizare socială.

PAID anunță că va despăgubi fără probleme toți proprietarii asigurați afectați de inundații. Câți bani vor primi
PAID anunță că va despăgubi fără probleme toți proprietarii asigurați afectați de inundații. Câți bani vor primi

PAID a anunțat că va despăgubi fără probleme toți proprietarii asigurați afectați de inundațiile din ultimele zile. Asigurații vor primi până la 100.000 de lei pentru locuințele din materiale durabile și până la 50.000 lei pentru cele din chirpici.

Recomandări
Incendiu la Palatul Parlamentului. Un bărbat a stropit cu benzină și a dat foc unei săli. Sute de persoane evacuate. VIDEO
Incendiu la Palatul Parlamentului. Un bărbat a stropit cu benzină și a dat foc unei săli. Sute de persoane evacuate. VIDEO

Un incident deosebit de grav a avut loc marți după-amiază, în Palatul Parlamentului. Un bărbat a intrat în zona destinată publicului, a aruncat cu benzină și a dat foc unor obiecte.

Dezastrul lăsat în urmă de viiturile devastatoare în județele Galați și Vaslui. O femeie doarme în mașină de câteva zile
Dezastrul lăsat în urmă de viiturile devastatoare în județele Galați și Vaslui. O femeie doarme în mașină de câteva zile

Este stare de alertă în județele Galați și Vaslui, grav afectate de inundații. Instituirea acestei măsuri permite alocarea unor resurse suplimentare, pentru refacerea construcțiilor și a drumurilor măturate de viituri, spun oficialii.

Administrația Prezidențială: Klaus Iohannis nu demisionează ca să se înscrie pe listele PNL
Administrația Prezidențială: Klaus Iohannis nu demisionează ca să se înscrie pe listele PNL

Președintele Klaus Iohannis își va duce mandatul la termen și nu va demisiona din funcție, a transmis Administrația Prezidențială, în contextul informațiilor cum că șeful statului ar candida la alegerile parlamentare pe listele PNL.