Premiera in medicina: primul transplant de ficat intre purtatori ai virusului HIV. Care sunt, insa, riscurile
Medicii americani au anuntat realizarea cu succes, in premiera absoluta, a unei grefe de ficat intre purtatori ai virusului HIV.
De la aceeasi donatoare a fost prelevat si transplantat si un rinchi, dar o asemenea operatie fusese deja realizata in Africa de Sud.
"Este o zi de mare entuziasm pentru noi, iar acesta e doar inceputul!", au declarat doctorii din Baltimore.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Transplanturile au fost realizate in urma cu doua saptamani la prestigiosul spital universitar John Hopkins din Baltimore - Maryland.
Christine Durand, profesor oncologie: "Beneficiarul transplantului de ficat traia de mai bine de 25 de ani cu virusul HIV. S-a ales cu ficatul distrus din cauza unei complicatii a hepatitei C. Se afla de ani de zile pe listele de asteptare pentru un transplant. Ficatul primit functioneaza foarte bine si, in cateva zile, pacientul va fi externat."
O poveste similara are si barbatul care a primit un rinchi. Organele au fost prelavate de la aceeasi donatoare. Pana in 2013, legislatia americana interzicea grefa unui organ provenit de la donatori seropozitivi.
dr Dorry Segev: " Transmitem in prezent tuturor centrelor de transplant din tara protocoalele pe care le-am alcatuit si experienta noastra in privinta masurilor suplimentare de siguranta, astfel incat asemenea transplanturi sa fie posibile oriunde in SUA".
Specialistii nu ascund totusi riscurile.
Christine Durand, profesor oncologie: "Acesti pacienti sunt din nou expusi virusului HIV din cauza organelor primite si ar putea suferi o a doua infectare, eventual cu o tulpina de virus mai rezistenta. De aceea, e nevoie sa-i monitorizam atent in perioada urmatoare si sa analizam in prealabil daca donatorul a avut un virus rezistent."
Potrivit profesorului care a facut interventia chirurgicala, in jur de 600 de persoane bolnave de SIDA mor anual in Statele Unite - cu organe suficient de functionale pentru a putea fi transplantate altora.