Medicii de familie NU elibereaza retete compensate sau gratuite vineri si luni. Reactia pacientilor la aflarea vestii
Medicii de familie blocheaza activitatea in sistemul sanitar: doctorii au anuntat ca vineri si luni nu vor mai elibera retete compensate si trimiteri catre medicii specialisti, in semn de protest fata de expirarea contractelor cu casele de asigurari.
In plus, ameninta ca, daca revendicarile lor nu vor fi rezolvate, vor declansa greva de avertisment in zece zile.
Vineri, daca mergeti la medicul de familie, nu puteti primi trimiteri si nici nu vi se presciu retele compensate ori gratuite. Usa este deschisa doar pentru consulatatii. Medicii spun ca este o forma de protesc fata de nepasarea autoritatilor la cererile lor si ca nu vor decat sa intre in legalitate.
Conform Societatii Nationale de Medicina a Familiei, de 15 ani doctorii sunt obligati sa semneze contracte retroactiv, pentru ca de fiecare data 1 aprilie ii prinde fara contracte semnate cu Casa de Asigurari.
Medicilor le este teama si de imputari, precizand ca s-a intamplat de multe ori ca zeci de medici de familie care au prescris retete unor pacienti cu afectiuni oncologice sau diabet pe baza scrisorii medicale eliberate de specialisti, au fost obligati sa plateasca tratamentele din buzunar pentru ca medicamentele nu intrau pe lista celor compensate.
In total, vorbim despre 11.000 de medici de familie la nivel national.
Reactiile bolnavilor la protest
Bolnavii care au trecut vineri pe la cabinetele medicilor de familie au avut o surpriza neplacuta. S-au trezit ca, daca vor medicamente, trebuie sa la plateasca integral, pentru ca doctorul nu mai poate elibera reteta compensata sau gratuita.
Pacienta: "Eu am venit ca am probleme cu tensiunea. E inadmisibil asa ceva. Cum sa raman fara reteta?"
Nici trimiteri la medicul specialist sau recomandari de internare nu au fost eliberate vineri de medicii de familie. Acestia au facut doar consultatii generale, de maxima urgenta.
Pacient: "Am nevoie de medicamente, m-am blocat de spate, nu ma pot duce la lucru. Nu va puteti sa va platiti medicamentele? Nu, pentru ca sunt vaduva si nu am bani."
Problema a aparut din cauza ca joi a expirat contractul cadru facut cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In aceasta situatie, Guvernul a decis ca vechiul contract sa fie prelungit, iar vineri medicii de familie ar fi trebuit sa il semneze. Ei refuza insa, pe motiv ca intreg sistemul are lipsuri care le ingreuneaza activitatea.
Andreea Neculai, medic de familie: "Este un sistem care nu functioneaza, pacientii sunt trimisi de la o usa la alta. cardul de sanatate nu functioneaza. E birocratie."
Daniela Jecu, medic de familie: "Din 15 minute, 10 trebuie sa completez foi si 5 sa il consult pe pacient. O perioada putem da o reteta, apoi nu mai putem da si suntem trasi la raspundere."
Medicii sunt nemultumiti si de faptul ca prelungirea contractului-cadru s-a votat joi fara consultarea lor, asa cum cere legea. Ei au cerut inca de anul trecut majorarea tarifelor cu 25 la suta, dar lucrut acesta nu va fi posibil cat timp este in vigoare vechiul contract cu CNAS.