O femeie a lesinat la coada la asigurari de sanatate. Sistemul a repornit

Ultima actualizare: 01-05-2012 03:19

La Targu Jiu, in aglomeratia de la ghiseele Casei de Sanatate, o femeie de 40 de ani a lesinat. Afla cum arata prima zi de lucru dupa cel mai mare colaps al sistemului informatic din asigurari.

Situatia in tara

La Targu Jiu, zeci de persoane au asteptat ore in sir pentru o adeverinta.

"E foarte aglomerat. O sa stam pana pe la 2-3. Ce sa facem, asta e sistemul in Romania. Medicul nu te baga in seama si daca nu ai bani, nu-ti faci treaba", a declarat unul dintre asiguratii de la coada.

O femeie chiar a lesinat, in aglomeratia formata la ghiseele casei judetene.

Nici la Timisoara lucrurile nu s-au miscat mai cu spor, chiar daca specialistii au dat asigurari ca sistemul functioneaza la parametrii normali.

Desi saptamana trecuta, cel putin la Arad, sistemul informatic a functionat, oamenii nu s-au prezentat la ghiseu cand au vazut ce probleme sunt in tara. S-au intors luni, plini de speranta ca vor obtine repede documentele de care au nevoie, dar s-au inselat.

In toate marile orase, oamenii au venit inca de la ora 7.00 pentru a depune declaratii si a-si plati contributiile datorate la asigurarile sociale de sanatate.

Punctul de vedere al autoritatilor

De la Bucuresti, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, spune ca activitatea a fost reluata in toata tara luni dimineata si se desfasoara normal.

Cat despre situatia din Bucuresti, seful CNAS are o explicatie.: cozile sunt mai mari decat in celelalte institutii din tara, pentru ca oamenii, in general, refuza sa foloseasca si alte mijloace de plata.

Activitatea caselor de asigurari de sanatate din tara a fost suspendata de miercuri pana luni, dupa ce Sistemul Informatic Unic Integrat s-a stricat si a blocat activitatea institutiei. 

Cati asigurati sunt in Romania

8,28 milioane de persoane platesc contributia la sanatate. 4,98 milioane sunt salariati si 0,3 milioane sunt persoane fizice autorizate. De asemenea, 2,1 milioane de persoane au pensii intre 740 si 1.000 de lei si platesc din 2011 5,5% contributia la sanatate, iar 0,9 sunt someri, agricultori, au asigurare facultativa sau sunt persoane fara venit.

In Romania sunt 10,8 milioane de persoane care nu contribuie la asigurarile de sanatate, dintre care 4,2 milioane de copii, 3,5 milioane de pensionari cu pensii sub 740 de lei si 3,1 milioane de persoane cuprinse in legi speciale.

Cat a costat SIUI:

Statul roman a platit nu mai putin de 36 de milioane de euro, pentru ca in sistem sa nu mai apara pacienti fictivi, retete eliberate la intamplare si internari nejustificate.

Care este rolul SIUI:

A. Eficientizarea serviciilor

Sistemul Informatic Unic Integrat (S.I.U.I) are ca principala activitate prelucrarea raportarilor furnizorilor de servicii medicale, de medicamente si de dispozitive medicale, pentru a le deconta eficient si potrivit normelor de aplicare le contractului-cadru.

B. Descoperirea eventualelor fraude din sistem

Chiar la inaugurarea sistemului, presedintele Traian Basescu a dat urmatorul exemplu de eficienta, pentru a ilustra in ce masura SIUI poate ajuta la descoperirea eventualelor fraude din sistem:

"Inainte de introducerea sistemului, cand adunai toti pacientii care erau inscrisi la medicii de familie, Romania avea 27 de milioane de inscrisi. Cand s-a trecut la introducerea in baza de date, s-a constatat ca sunt doar 19 milioane si vreo 800.000. Sapte milioane... Frauda! La fel ca la asistenta sociala, la fel ca la pensionatii pe caz de boala, la fel ca in multe alte locuri".

Cand a inceput sa fie folosit SIUI:

SIUI a inceput sa fie folosit de la sfarsitul anului 2007 - inceputul anului 2008, in cateva judete-pilot, iar pana la sfarsitul anului 2008 toti medicii de familie din Romania au inceput sa raporteze serviciile medicale, efectuate in cadrul contractului-cadru cu CNAS, folosind si noul sistem.

In prezent el este folosit de toti furnizorii de servicii medicale aflati in contract cu CNAS (spitale, farmacii, laboratoare s.a.).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO