Softul CNAS, blocat de 36 de ore. Premierul cere explicatii sefilor Casei

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Emil Boc l-a convocat, la Guvern, pe presedintele Casei Natonale de Asigurari de Sanatate (CNAS), pentru o discutie privind blocajul din sistemul informatic al institutiei.

De altfel, pentru ca sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este blocat de peste 36 de ore, la Bucuresti au fost joi convocati toti sefii caselor judetene.

Acestia au fost instruiti ca la nivelul fiecarei institutii sa se rezolve doar urgentele asiguratilor, pentru ca orice activitate care implica utilzarea softului este suspendata pana luni.

In plus, cei care au de achitat contributia la sanatate sunt sfatuiti ca pana la deblocarea sistemului informatic sa faca platile prin virament bancar sau prin mandat postal, in conturile caselor de sanatate.

In plus, daca e nevoie, joi se va decide in sedinta de la CNAS daca va fi prelungit termenul de plata a taxelor la sanatate, stabilit inital pentru 25 ianuarie, in situatia in care nu va fi remediata problema softului informatic.

Citește și
Traian Basescu
Basescu: Trebuie introduse standarde de cost pentru serviciile de sanatate
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

Sistemul informatic a functionat doar 2 de zile:

In contextul in care s-a dorit eficientizarea activitatilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la 20 decembrie 2010 a fost lansat Sistemul Informatic Unic Integrat (S.I.U.I.).

La inaugurarea sistemului au participat presedintele Romaniei, Traian Basescu, presedintele CNAS, Nicolae Lucian Duta, subsecretarul de stat din cadrul ministerului sanatatii, dr. Raed Arafat, repreprezentanti ai companiilor care au dezvoltat acest proiect, dar si reprezentanti mass-media.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, afirma atunci ca “informatizarea reprezinta una dintre principalele axe ale modernizarii tarii noastre, iar scopurile acesteia sunt acuratetea datelor si reducerea posibilitatii de frauda a anumitor plati” si a amintit de “riscurile atacurilor cibernetice la siguranta nationala, cand s-a constatat ca tara noastra are posibilitatea informatizarii a aproximativ 58% din institutiile publice, insa in acest moment, in realitate doar 12% din institutii beneficiaza de astfel de sisteme”.

Cat a costat SIUI:

Statul roman a platit nu mai putin de 36 de milioane de euro, pentru ca in sistem sa nu mai apara pacienti fictivi, retete eliberate la intamplare si internari nejustificate.

Care este rolul SIUI:

A. Eficientizarea serviciilor

Sistemul Informatic Unic Integrat (S.I.U.I) are ca principala activitate prelucrarea raportarilor furnizorilor de servicii medicale, de medicamente si de dispozitive medicale, pentru a le deconta eficient si potrivit normelor de aplicare le contractului-cadru.

B. Descoperirea eventualelor fraude din sistem

Chiar la inaugurarea sistemului, presedintele Traian Basescu a dat urmatorul exemplu de eficienta, pentru a ilustra in ce masura SIUI poate ajuta la descoperirea eventualelor fraude din sistem:

"Inainte de introducerea sistemului, cand adunai toti pacientii care erau inscrisi la medicii de familie, Romania avea 27 de milioane de inscrisi. Cand s-a trecut la introducerea in baza de date, s-a constatat ca sunt doar 19 milioane si vreo 800.000. Sapte milioane... Frauda! La fel ca la asistenta sociala, la fel ca la pensionatii pe caz de boala, la fel ca in multe alte locuri".

Cand a inceput sa fie folosit SIUI:

SIUI a inceput sa fie folosit de la sfarsitul anului 2007 - inceputul anului 2008, in cateva judete-pilot, iar pana la sfarsitul anului 2008 toti medicii de familie din Romania au inceput sa raporteze serviciile medicale, efectuate in cadrul contractului-cadru cu CNAS, folosind si noul sistem.

In prezent el este folosit de toti furnizorii de servicii medicale aflati in contract cu CNAS (spitale, farmacii, laboratoare s.a.)

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce România a spulberat-o pe Ucraina la EURO 2024
Ungurii au reacționat imediat după ce România a spulberat-o pe Ucraina la EURO 2024
Citește și...
"Stam cu mortul pe masa!" Haos la Casa de Asigurari de Sanatate

UPDATE - Sistemul informatic al Casei de Asigurari de Sanatate a costat 36 de milioane de euro si a functionat doar doua zile. CNAS a suspendat activitatile cu publicul, pana luni, 17 ianuarie, dupa ce sistemul informatic a clacat.

Basescu: Trebuie introduse standarde de cost pentru serviciile de sanatate
Basescu: Trebuie introduse standarde de cost pentru serviciile de sanatate

UPDATE: "Europenii ne pun imediat eticheta 'corupt'! Nu mai putem continua asa!". Este avertismentul sefului statului care a inaugurat luni, la CNAS, Sistemul Informatic Unic Integrat. Vezi tot discursul lui Traian Basescu.

CNAS nu are bani pentru a deconta tratamentul efectuat in strainatate
CNAS nu are bani pentru a deconta tratamentul efectuat in strainatate

Daca v-ati tratat anul acesta in strainatate pe banii dumneavoastra, atunci nu se stie exact cand ii si recuperati. Si asta pentru ca toate decontarile externe pe care Casa de Asigurari de Sanatate este obligata sa le faca au intarzieri si de 3 ani.

Recomandări
Cât pot câștiga studenții care vor să lucreze pe timp de vară. Mulți dintre ei își caută un job sezonier
Cât pot câștiga studenții care vor să lucreze pe timp de vară. Mulți dintre ei își caută un job sezonier

Vacanța se apropie, iar elevii și studenții care vor să lucreze își caută un post. Sunt multe locuri pentru ospătari, barmani sau lucrători comerciali. Cei care vor avea salariul minim pe economie vor primi 2.363 de lei net.

Atmosferă de neuitat în Munchen, la meciul României. Suporterii au cântat neîncetat
Atmosferă de neuitat în Munchen, la meciul României. Suporterii au cântat neîncetat "Hai, România!"

"Când ne visăm împreună, ne adunăm împreună"! Și asta au făcut mii de suporteri români care au oferit momente emoționante și intense pe tot parcursul meciului România-Ucraina, dar și cu câteva ore înainte de începerea partidei.

Austria - Franța 0-1, la EURO 2024. Les Bleus câștigă fără să înscrie GALERIE FOTO
Austria - Franța 0-1, la EURO 2024. Les Bleus câștigă fără să înscrie GALERIE FOTO

Franța a câștigat după un autogol meciul cu Austria din prima etapă a grupelor EURO 2024. Partida de la Dusseldorf a fost în direct la PRO TV și VOYO.