Softul CNAS, blocat de 36 de ore. Premierul cere explicatii sefilor Casei


Ultimul update: Joi 12 Aprilie 2012 21:06
Data publicarii: Joi 13 Ianuarie 2011 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Premierul Emil Boc l-a convocat, la Guvern, pe presedintele Casei Natonale de Asigurari de Sanatate (CNAS), pentru o discutie privind blocajul din sistemul informatic al institutiei.

De altfel, pentru ca sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate este blocat de peste 36 de ore, la Bucuresti au fost joi convocati toti sefii caselor judetene.

Acestia au fost instruiti ca la nivelul fiecarei institutii sa se rezolve doar urgentele asiguratilor, pentru ca orice activitate care implica utilzarea softului este suspendata pana luni.

In plus, cei care au de achitat contributia la sanatate sunt sfatuiti ca pana la deblocarea sistemului informatic sa faca platile prin virament bancar sau prin mandat postal, in conturile caselor de sanatate.

In plus, daca e nevoie, joi se va decide in sedinta de la CNAS daca va fi prelungit termenul de plata a taxelor la sanatate, stabilit inital pentru 25 ianuarie, in situatia in care nu va fi remediata problema softului informatic.

Sistemul informatic a functionat doar 2 de zile:

In contextul in care s-a dorit eficientizarea activitatilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la 20 decembrie 2010 a fost lansat Sistemul Informatic Unic Integrat (S.I.U.I.).

La inaugurarea sistemului au participat presedintele Romaniei, Traian Basescu, presedintele CNAS, Nicolae Lucian Duta, subsecretarul de stat din cadrul ministerului sanatatii, dr. Raed Arafat, repreprezentanti ai companiilor care au dezvoltat acest proiect, dar si reprezentanti mass-media.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, afirma atunci ca “informatizarea reprezinta una dintre principalele axe ale modernizarii tarii noastre, iar scopurile acesteia sunt acuratetea datelor si reducerea posibilitatii de frauda a anumitor plati” si a amintit de “riscurile atacurilor cibernetice la siguranta nationala, cand s-a constatat ca tara noastra are posibilitatea informatizarii a aproximativ 58% din institutiile publice, insa in acest moment, in realitate doar 12% din institutii beneficiaza de astfel de sisteme”.

Cat a costat SIUI:

Statul roman a platit nu mai putin de 36 de milioane de euro, pentru ca in sistem sa nu mai apara pacienti fictivi, retete eliberate la intamplare si internari nejustificate.

Care este rolul SIUI:

A. Eficientizarea serviciilor

Sistemul Informatic Unic Integrat (S.I.U.I) are ca principala activitate prelucrarea raportarilor furnizorilor de servicii medicale, de medicamente si de dispozitive medicale, pentru a le deconta eficient si potrivit normelor de aplicare le contractului-cadru.

B. Descoperirea eventualelor fraude din sistem

Chiar la inaugurarea sistemului, presedintele Traian Basescu a dat urmatorul exemplu de eficienta, pentru a ilustra in ce masura SIUI poate ajuta la descoperirea eventualelor fraude din sistem:

"Inainte de introducerea sistemului, cand adunai toti pacientii care erau inscrisi la medicii de familie, Romania avea 27 de milioane de inscrisi. Cand s-a trecut la introducerea in baza de date, s-a constatat ca sunt doar 19 milioane si vreo 800.000. Sapte milioane... Frauda! La fel ca la asistenta sociala, la fel ca la pensionatii pe caz de boala, la fel ca in multe alte locuri".

Cand a inceput sa fie folosit SIUI:

SIUI a inceput sa fie folosit de la sfarsitul anului 2007 - inceputul anului 2008, in cateva judete-pilot, iar pana la sfarsitul anului 2008 toti medicii de familie din Romania au inceput sa raporteze serviciile medicale, efectuate in cadrul contractului-cadru cu CNAS, folosind si noul sistem.

In prezent el este folosit de toti furnizorii de servicii medicale aflati in contract cu CNAS (spitale, farmacii, laboratoare s.a.)

"Stam cu mortul pe masa!" Haos la Casa de Asigurari de Sanatate
Basescu: Trebuie introduse standarde de cost pentru serviciile de sanatate
Basescu: Trebuie introduse standarde de cost pentru serviciile de sanatate
CNAS nu are bani pentru a deconta tratamentul efectuat in strainatate
CNAS nu are bani pentru a deconta tratamentul efectuat in strainatate
VIDEO PROTVPLUS.RO
muncitori
De ce sunt atraşi muncitorii nepalezi de România. "Frate, sunt mulţi bani aici"
Vis imobiliar transformat în coşmar, la Braşov. Fosa septică, lângă puţul de apă
Copii din România, hărţuiţi în şcolile britanice: "Au încercat să-mi ardă părul"
Festivalul Proetnica îmbracă în haine de sărbătoare cetatea Sighișoara
Copiii din tabăra MagiCamp, vizitați de o echipă de clovni terapeutici din Israel
O tânără din Hunedoara și-a mințit iubitul că e sechestrată. Ce a descoperit de fapt Poliția
romani
47% dintre românii care au emigrat vor să se întoarcă în țară. Procentul, în scădere
Primăria Capitalei începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Ce taxe se vor percepe
Dosar penal în cazul polițiștilor care nu au ajutat minora plină de sânge din Galați
Au preferat piscina în loc să meargă pe litoral. ”Bat drumul până la mare pentru ce?”
Salba de lacuri a Capitalei, nemodernizată de 30 de ani, sursă ieftină de distracție
Tribut pentru solistul de la Prodigy la festivalul Awake de la castelul Teleki