Softul de la CNAS a fost repus in functiune. S-au facut peste 9000 de teste

Ultima actualizare: 17-08-2012 11:28

UPDATE: "S-a rezolvat problema! De luni, casele de asigurari de sanatate functioneaza perfect!", sustin oficialii. Sistemul informatic general - care s-a blocat miercuri si a creat busculade la ghisee - a fost repus in functiune.

Specialisti romani si americani au lucrat non-stop sa-l repare, dar, o spun tot ei, intr-un sistem atat de complex probleme tehnice pot sa mai apara.

Sistemul, care a costat 36 de milioane de euro, s-a defectat din senin. Autoritatile nu au platit nimic pentru repornirea lui. Pentru repararea lui au licrat, la comun, specialisti in IT de la noi si din Statele Unite.

Vestea buna esta ca nu s-au pierdut informatiile, asta pentru ca sistemul proceseaza datele a 18 milioane de romani si a 29.000 de furnizori de servicii medicale si farmaceutice. Este comparabil cu un creier uman, si, tot asa, poate claca alta data.

Specialistii dau asigurari ca sunt pregatiti oricand sa intervina.

Luni, 10 ianuarie 2011, a fost suspendata activitatea informatizata a Sistemului Unic Integrat din cauza unuei erori.

Abia miercuri s-au inchis ghiseele caselor de sanatate judetene, dupa ce autoritatile au costatat ca nu mai pot accesa in niciun fel baza de date.

Joi, premierul Emil Boc l-a chemat la raport pe seful Casei Nationale de Sanatate.

Cert este ca nici macar specialistii care au proiectat sistemul nu au stiut ce s-a defectat. Au constatat doar "un comportament necunoscut privind managementul bazelor de date".

Intr-un final, solutia a venit de la americanii de la care statul roman au cumparat acest program.

Reprezentantii Casei spun ca inainte sa fie lansat, Sistemul Informatic Unic a fost verificat prin toate testele care pot fi aplicate unei structuri de complexitatea sa. S-au rulat peste 90.000 de testari functionale care au vizat hardware, software si baze de date.

Cu toate acestea, problema aparuta luni, cand sistemul a picat provocand haos in asigurarile de sanatate publice, este unica, explica specialistii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO